Neverovatna simbolika: Zmija dugačka 130 metara na francuskoj obali

U zavisnosti od plive i oseke, Serpent d’Ocean iz vazduha izgleda gotovo nestvarno, kao da se izdiže iz okeanskih voda ili plitkih talasa stvarajući gotovo filmski prizor.

Aluminijumski kostur džinovske zmije na francuskoj plaži u Saint-Brevin-les-Pinsu nosi važnu ekološku poruku koju širi posetiocima još od 2012. godine, kada je postavljen, u sklopu umetničke izložbe Estuaire.

Skulptura Serpent D’Océan kinesko-francuskog umetnika Huang Yong Pinga iznenađujuće je realistična, a poručuje kako bi trebalo više da brinemo za svoja mora i okeane, jer život u njima umire, a brojne vrste zauvek nestaju.

Metalna morska neman dugačka 130 metara izgleda kao da se i dalje kreće bez obzira na to što na sebi “nema ni trunke mesa” oživljava ikonografiju kineskih mitoloških zmajeva.

Svojim umetničkim djelima, Huang Yong Ping se posebno istakao u kineskom avangardnom pokretu 1980-ih. Smatrajući ih šokantnim, kineska vlada je zabranila mnoga njegova dela što je učvrstilo Huangovu odluku da se preseli u Francusku 1989. godine. Umetnik se često u svom radu bavi identitetom i mešanjem različitih kultura pa motiv poput zmije inspirisane kineskom mitologijom postavljene na francusku obalu u njegovom slučaju nije iskakanje iz okvira.

Zmijine krivulje otprilike odražavaju zavoje obližnjeg mosta Saint-Nazaire, šaljući kritiku ubrzanom napretku i urbanizaciji.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − fourteen =