Ni Kopaonik, ni Zlatibor, ova planinska lepotica će zimus zablistati: Miks divljine i luksuza

Nadomak Kraljeva, a iznad Vrnjačke Banje prostire se Goč. Planina koja ne može da se podiči ekstremnom visinom, (vrh Ljukten 1216 metara), ali je zato po bogatsvu sadržaja i nestvarnom florom, jer raspolaže sa čak 700 vrsta biljaka, konkurentna mnogo višim lokalitetima.

Netaknuta priroda, koju beskrupolozni građevinski projekti još uvek zaobilaze, magično privlači posetioce, koji se kada jednom dođu, uvek vraćaju na ovu planinu. Pešačke staze, veštačko jezero Selište, mogućnost da do prekrasnih vidikovaca stignete kvadovima ili rentirate adekvatan džip, samo su neke od prednosti, ne računajući savršeno čist, rezak vazduh i osećaj permanentnog sklada sa nedirnutom prirodom.

A onda, kada ogladnite, zapanjiće vas broj malih taverni, koje odreda imaju svoje ribnjake. Još više, impresioniraće vas nestvaran ukus čuvene “Gočke pastrmke”, posle koje će vam ponuditi ukusne štrudle ili palačinke od domaćih jaja.

Za brusnice, borovnice i ostalo organski gajeno voće, dovoljno je samo da obratite pažnju na table istaknute pred raštrkanim seoskim domaćinstvima. Bude tu i prave “dunjevače” rakije, ali i paradajza, sira, pa i kozje surutke. Da li zbog vazduha i nadmorske visine, ali imaćete utisak da ništa slađe niste probali.

Ipak, prekaljeni gljivari će vam reći, najslađe pečurke ćete uloviti u gočkim divljinama, važno je samo da konsultujete znalce, jer svuda ima i primamljivih otrovnih vrsta, koje mogu biti ekstremno opasne po zdravlje.

Mada svojom prirodnom lepotom, Goč sam po sebi može da ponudi mnogo toga, uprkos nedostatku visine, i skijaši mogu da uživaju u svom omiljenom sportu. Tako da za ljubitelje skijanja postoje velike i male staze. Velika staza je duga 1500 m, a pored nje je i žičara.

Na Goču je moguće i noćno skijanje, jer su neke od staza osvetljene. Početna stanica počinje na nadmorskoj visini od 990m, odakle skijaše vodi do vrha skijališta, odnosno do 1123m nadmorske visine.

Ono što je u isto vreme nedostatak ali i prednost je upadljivo neprisustvo hotelskih kompleksa i apartmanskih naselja.

Uglavnom su to kuće za odmor i toplo ušuškane vikendice, koje pružaju osećaj prijatnosti, ali i privatnosti u skladu sa celim kompleksom ovog planinskog bisera.

Ipak, ukoliko poželite nešto sasvim drugačije, tu su izleti do planine Stolovi, poznate po divljim konjima.

Jedan od onih koji su se odlučili da na Goču u skladu sa prirodom stvore konceptualni luksuzni smeštaj za odmor je i Predrag Vuletić. Umesto da je novac investirao u sumnjive hiljade kvadrata i kinesku stolariju, on je ipak odlučio da u ponudi turistima najkvalitetniju kuću, napravljenu u potpunom skladu sa prirodom. Svaki pedalj njegovog V-house, je ustvari odgovor na lepotu Goča i savršeno je uklopljen u neodoljivu lepotu ove planine.

Od bazena sa vrućom vodom, do kamina i nestvarnog pogleda, napravio je projekat koji bi mogao da konkuriše onima smeštenim u planinskim centrima kao što su Kicbil ili Sent Moric.

– Turizam nije samo puko rentiranje i sezonska zarada. To je jedan koncept. Razvijeniji ski – centri mogu da ponude obilje staza, luksuzne hotele. Mi to ne možemo. Ali, možemo ono što drugi nemaju. Potpuno iskustvo sklada sa prirodom. Da taj uticaj čoveka na prirodne lepote i njihovo uništavanje svedemo na minimum, a da u isto vreme ponudimo turistima nešto sasvim drugačije. Od kuvara koji je na usluzi da dođe, spremi i posluži domaću, organski gajenu hranu, do pucketanja kamina uz savršeni pogled.

Uskoro, zahvaljujući saradnji Opštine Vrnjačka Banja i porodice Đoković, na Goču ćemo imati još jednu atrakciju. Reč je o gondoli, u dužini od 7 kilometara koja će pružiti neverovatan pogled na kompletan krajolik.

Tu su i kvadovi, zatim džipovi, doživljaj noćne vožnje u divljini, izleti do “Selišta” prelepog jezera… Ovo je jedan koncept zadovoljstva i povratak prirodi, kroz odmor i uživanje. Daleko od buke, poslova i obaveza.

b92

Comments are closed.