NOVI PRST U OKO KINEZIMA: Bela kuća odobrila prodaju oružja Tajvanu

Radari, protivvazdušne i protivbrodske rakete deo su paketa od 1,1 milijarde dolara pred Kongresom koji treba da ga odobri.

pixabay.com

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena poslala je u petak zvaničan predlog Kongresu o nameri da Tajvanu proda radare, protivbrodske i protivvazdušne rakete.

Ukupna vrednost ugovora o opremi i održavanju iznosi nešto više od 1,1 milijarde dolara.

Radi se o petom, do sada najvećem paketu prodaje oružja Tajpeju koji je odobrila aktuelna američka vlada. Najskuplja komponenta ovog paketa je osmatrački radarski sistem SRP, vredan 665,4 miliona dolara; sledi 60 protivbrodskih raketa Harpun u vrednosti od 355 miliona dolara i 100 protivvazdušnih projektila Sajdvinder u vrednosti od 85,6 miliona dolara. Ugovori takođe uključuju odgovarajuću opremu, delove i održavanje.

Pre nego što je predlog upućen Kongresu, zeleno svetlo za prodaju dala je Agencija za saradnju u oblasti bezbednosti i odbrane, prenosi RT.

Nešto ranije, ove nedelje, nakon što su američki mediji objavili detalje o prodaji oružja Tajvanu, zvanični Peking je, preko portparola kineske ambasade u Vašingtonu, Liu Penđua, upozorio SAD da će odgovoriti “odlučnim i čvrstim merama“ ako se prodaja oružja ostrvu nastavi.

Tenzije oko Tajvana porasle su nakon što je predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa i istaknuti funkcioner Demokratske stranke, Nensi Pelosi početkom avgusta posetila Tajvan. Kina je reagovala organizujući do sada najveće vojne vežbe oko ostrva, a SAD odgovorile slanjem brodova u Tajvanski moreuz.

Iako se radi o petom paketu oružja koje su SAD odlučile da prodaju Tajvanu u toku mandata Džoa Bajdena, ni jedna od odobrenih pošiljki još uvek nije isporučena, navodi “Vašington post“.

“Obično je potrebno četiri ili pet godina da se oružje isporuči i rasporedi“, rekao je za taj list predsednik američko-tajvanskog poslovnog saveta Rupert Hemond-Čejmbers.

Prema njegovim rečima, radi se o normalnom vremenskom okviru za prodaju oružja u inostranstvu jer američkim proizvođačima oružja nedostaje sposobnosti da u kratkom roku povećaju proizvodnju, dok im ukrajinska kriza već oduzima dobar deo resursa, piše ruski medij. Štaviše, većina opreme i naoružanja, koje je odobrila administracija Bajdenovog prethodnika, Donalda Trampa, tek treba da bude isporučena.

 

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 1 =