Novi šef FTX-a izneo poražavajuću istinu o poslovanju posrnulog kriptogiganta

Novi direktor kompanije za trgovinu kriptovalutama FTX rekao je da nikada nije video takav “potpuni neuspeh” korporativne kontrole.

Džon Rej III je u podnesku američkom sudu za stečaj u okrugu Delaver rekao da postoji “potpuni nedostatak pouzdanih finansijskih informacija” i izrazio veliku zabrinutost.

“Nikada u svojoj karijeri nisam video tako nešto,i potpuni neuspeh menadžmenta i odsustvo pozudanih finansijskih informacija o tome šta se ovde dogodilo kontrole i takvo odsustvo pouzdanih finansijskih informacija kao što se ovde dogodilo”, rekao je Rej. “Od kompromitovanog integriteta sistema i pogrešnog regulatornog nadzora u inostranstvu, do koncentracije kontrole u rukama veoma male grupe neiskusnih, nesofisticiranih i potencijalno kompromitovanih pojedinaca, ova situacija je bez presedana.”

Rej je primetio da mnoge kompanije u FTX grupi, posebno one na Antigvi i Bahamima, nisu imale odgovarajuće korporativno upravljanje i da mnoge nikada nisu održale sastanke odbora. Grupa je takođe imala proceduralne greške u upravljanju gotovinom, uključujući odsustvo tačne liste bankovnih računa i potpisnika računa. Takođe, nedovoljno pažnje je posvećeno kreditnoj sposobnosti bankarskih partnera.

On se takođe osvrnuo na korišćenje korporativnih fondova za plaćanje domova i drugih stvari za zaposlene.

“Na Bahamima, koliko sam shvatio, korporativna sredstva FTX grupe su korišćena za kupovinu domova i drugih ličnih stvari za zaposlene i savetnike. Razumeo sam da izgleda ne postoji dokumentacija za neke od ovih transakcija kao zajmove i da su određene nekretnine upisane na lično ime ovih zaposlenih i savetnika u evidenciji Bahama”, rekao je on.

Dodao je da su plaćanja kompanije odobrena “preko onlajn platforme za četovanje gde je različita grupa supervizora odobravala isplate odgovarajućim personalizovanim emodžijima”.

Rejev izveštaj je usledeo nakon podnesaka bahamskih regulatora FTX-a u sredu u kojem je zaključeno da “dosadašnji nalazi ukazuju na to da su u kompaniji možda počinjene ozbiljne prevare i loše upravljanje”, prenosi Blic.

Dokumenti do kojih je došao “Fajnenšel tajms” sugerišu da je FTX imao 1 milijardu dolara likvidne – lake za prodaju – imovine i 9 milijardi dolara obaveza dan pre nego što je propao. Prema podnesku, Rejov tim je pronašao oko 740 miliona dolara u kriptovalutama koje drže FTX i druge povezane kompanije. Rekao je da je taj iznos “delić digitalne imovine FTX grupe za koju se nadaju da će povratiti”.

Alameda Research (FTX-ov hedž fond) dao je Bankman-Fridu lični zajam od milijardu dolara i zajam od 543 miliona dolara direktoru inženjeringa Nišadu Singu.

Bankman-Frid je često komunicirao koristeći aplikacije koje su bile podešene da se automatski brišu nakon kratkog vremenskog perioda i podsticao zaposlene da učine isto.

Zbog “istorijskih propusta u upravljanju gotovinom”, dužnici još ne znaju tačan iznos gotovine koji je FTX grupa držala.

Dužnici nisu bili u stanju da sastave čak ni potpunu listu ko je radio za FTX grupu zbog haotičnog stanja njenih ljudskih resursa.

Mnogi zaposleni u FTX grupi, uključujući neke od njenih viših rukovodilaca, nisu bili svesni nedostataka ili potencijalnog mešanja digitalne imovine i možda su zato “neki od ljudi koji su najviše povređeni ovim događajima”.

Rej je takođe kritikovao ponašanje Bankman-Frida od objave bankrota.

“Konačno, i najvažnije, dužnici su jasno stavili do znanja zaposlenima i javnosti da gospodin Bankman-Fried nije zaposlen kod dužnika i da ne govori u njihovo ime. Gospodin Bankman-Frid, koji je trenutno na Bahamima, nastavlja da daje pogrešne i obmanjujuće javne izjave”

Rej je imenovan za generalnog direktora FTX-a pre manje od nedelju dana kada je kompanija podnela zahtev za zaštitu od bankrota, a njen izvršni direktor i osnivač Sem Bankman-Frid podneo je tada ostavku.

Kolaps kompanije je uzdrmao tržište kriptovaluta do srži i već je izazvao međunarodne regulatorne istrage i tužbu protiv kompanije i poznatih ličnosti koje su je promovisale.

Tužbeni predlog koji je na Floridi podneo advokat za kolektivne tužbe Adam Moskovic, jedan je od prvih zakonskih akata kojim su na ovaj način obuhvaćene sportske zvezde, glumci i šoumeni koji su promovisali kriptovalute i podržavali njihov procvat. Pored imenovanja Bankman Frida kao prvooptuženog, tužbom su obuhvaćena i mnoga poznata imena za koja se tvrdi da su “ili kontrolisali, unapređivali, pomagali u (ili) aktivno učestvovali u FTX trgovanju”, piše britanski Gardijan.

Među njima su: komičar Leri Dejvid; japanska teniska zvezda Naomi Osaka; bračni par Žizel Bundšen i Tom Brejdi i njegov kolega NFL zvezda Trevor Lorens; košarkaši Šakil O’Nil, Stefan Kari, Udonis Haslem i Golden Stejt Voriorsi; zatim bejzbol igrači Šohej Otani i Dejvid Ortiz i poznati investitor Kevin O’Liri.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 3 =