NOVOPEČENI LIDER FRANCUSKE UZ SRBIJU: “Veštačka tzv. država Kosovo za mene NE POSTOJI”

Najveća stranka u Novom narodnom frontu je Nepokorena Francuska, čiji je lider Žan-Lik Melanšon.

Lider pobedničke levičarske koalicije u Francuskoj, Žan Lik Melanšon, kazao je u intervjuu za Večernje novosti, 2017. godine, da je Kosovo nepravedno oteto Srbiji, a Beograd treba da svoj suverenitet nastavi da brani dostojanstveno, onako kako je to i do sada činio.

Prema preliminarnim rezultatima drugog kruga vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, koje je rano jutros objavilo francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova, levičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 182 mesta u Nacionalnoj skupštini, prenosi dnevni list Mond.

 Mnogi su me u Francuskoj kritikovali kada sam predložio organizovanje konferencije za mir i stabilnost u Evropi, od Atlantika do Urala. Oni koji se ne slažu sa mnom kažu da želim da otvorim debatu o svim granicama u Evropi. Bili su, međutim, mnogo manje uviđavni kada su prihvatili promenu granica u Jugoslaviji. Ne samo komadajući je, nego, takođe, stvarajući veštačku državu Kosovo koja, što se mene tiče, ne postoji – rekao je Melanšon.

Lider Nepokorene Francuske, koja je deo koalicije Novog narodnog fronta, je potvrdno odgovorio na pitanje da li bi Republika Srpska u Bosni i Hercegovini takođe mogla da pretenduje na nezavisnost.

– U slučaju BiH, Republike Srpske naročito, ovakva konferencija je od ključnog značaja. To je jedini, civilizovani i diplomatski način, da se izbegne nasilje za koje niko nema interesa da se širi na našem koninentu i da se garantuje stabilan dogovor. Ne priprema se mir pripremajući se za rat, mir se stvara radeći na njemu. Isto važi i za Donbas, Makedoniju, Kosovo, Škotsku ili ujedinjenje Irske. Svaka zemlja bi tako mogla da napravi listu garancija koje traži da bi mir bio poštovan na njenim granicama – zaključio je Melanšon.

Podsetimo, Novi narodni front je iznenađujuće preuzeo vođstvo nakon drugog kruga izbora, nadmašivši Nacionalno okupljanje, krajnje desničarsku stranku.

Novi narodni front je formiran kao odgovor na odluku Emanuela Makrona da raspiše prevremene parlamentarne izbore, a okuplja široku levičarsku izbornu alijansu stranaka, među kojima se ističu Nepokorena Francuska, Socijalistička partija, Ekolozi, Francuska komunistička partija, Generacije, Javni Prostor i nekoliko drugih levo orijentisanih stranaka i grupa.

Najveća stranka u Novom narodnom frontu je Nepokorena Francuska, čiji je lider Žan-Lik Melanšon.

Iako Novi narodni front nema zvaničnog lidera, Melanšon se široko smatra najbližim toj funkciji. ,

Srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine + nineteen =