O MINIMALCU, PLATAMA I PENZIJAMA: Od 01. januara povećanje od 15 %

Beograd — Ministar finansija Siniša Mali govorio je o minimalcu, novim povećanjima plata i penzija, kao i celokupnoj ekonomskoj situaciji u svetlu sukoba u Ukrajini.

pixabay.com

Kako je istakao, pitanje energenata je najvažnije pitanje za sve nas.

Mali je, komentarišući nastupajuću zimu i energente, rekao je da nije pesimista ali da nas zaista čeka teška zima.

“Mnogo razvijenije i jače zemlje od nas isto kažu da nas čeka teška zima. Kriza traje već treću godinu zaredom, zbog kovida i rata u Ukrajini. Sada dolazimo do situacije da postoje veliki problemi u snadbevanju, a cene su otišle u nebesa”, rekao je Mali.

Kako kaže, cene energenata utiču na sve, što utiče na cenu proizvoda.

“Imamo veliki broj preduzeća koja neće moći da isprate ovo poskupljenje”, rekao je Mali za TV Pink.

Dodaje da je, kada je Srbija u pitanju, država preuzela najveći teret ipak na sebe.

“Pogledajte samo koliko je u ovim uslovima kada i uvozimo struju, veliku razliku između cene uvoza i prodaje građanima, pokriva država. Stala je iza privrede i ekonomije i pokušava da spreči da se oseti ogroman udar povećanja cene energenata”, rekao je Mali.

Istakao je da država čini sve što može da posledice ove ogromne krize, kakva nije zabeležena od Drugog svetskog rata, svede na minimum.

Kako je kazao, ovih dana je doneta odluka na nivou Vlade da se ukine dekorativno osvetljenje.

“Moja molba je da svi učinimo šta god možemo da uštedimo struju, ovo više nije igra, moramo što više da uštedimo. Svako od nas. Manje ćemo uvoziti i manje ćemo trošiti. Pitanje je kada će sve ovo da se završi. Imamo 7 meseci pred nama a iz dana u dan se borimo, da prođemo ovu zimu sa što manje negativnih posledica”, rekao je Mali.

Dodao je i da evropska ekonomija ide putem iz kojeg će teško da se izvuče.

“Velika preduzeća nekako i prežive, ali mala i mikro preduzeća kada se jednom zatvore, teško se otvaraju ponovo. A oni su najveći nosioci razvoja ekonomije”, kaže ministar.

Mali je rekao da Srbija čine sve da cene gasa, goriva i struje bude koliko toliko kontrolisana, a trenutno je, dodaje, 14 puta niža u odnosu na svetsku cenu.

Ističe da se maksimalno bori i da se trudi da održi ekonomiju i privredu da radi.

“Iz dana u dan je borba za tonu uglja. Videćemo kako će i šta biti, ali ćemo se boriti da negativne posledice budu što manje za našu privredu”, rekao je Mali.

O minimalcu, platama i penzijama

Mali je rekao da će se od 1. januara ići na to da se poveća minimalna zarada, i to preko 14 odsto.

“Mi ćemo do 15. septembra definisati minimalnu zaradu, namera je da dođemo na 60 odsto opterećenja zarade. Kada pogledate koliko se prihoda država odrekla kroz poreze i doprinose to je 115 milijardi dinara, što govori o tome koliko smo posvećeni da nam cela ekonomija bude atraktivnija”, rekao je Mali.

Od prvog novembra planira se povećanje penzija za 9 odsto, a kumulativno će preko 20 odsto od 1. januara biti povećanje penzije.

Mali je istakao i da nezaposlenost nikad nije bila niža.

 

B92

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen + four =