Oružje “zvecka” i na Baltiku

Švedska vojska saopštila je danas da pojačava svoje vidljive aktivnosti na ostrvu Gotlandu u Baltičkom moru.

Gotland, najveće ostrvo u Švedskoj, je strateški važno i nalazi se oko 330 kilometara od Kalinjingrada, sedišta Baltičke flote Rusije, preneo je Rojters.

U 2019. Švedska je rasporedila na na tom ostrvu ažurirani protivraketni odbrambeni sistem zemlja-vazduh.

General-potpukovnik Majkl Klason, načelnik zajedničkih operacija u Oružanim snagama, rekao je britanskoj agenciji da trupe od danas patroliraju lukom i aerodromom Visbija, glavnog grada Gotlanda.

Švedska nije članica NATO, ali ima bliske veze sa atlantskim savezom i jača svoje oružane snage nakon decenija zanemarivanja u jeku povećane zabrinutosti zbog ruskog “zveckanja oružjem” u regionu Baltičkog mora, navela je agencija.

Klason je izjavio da je operacija na Gotlandu pokrenuta ulaskom ruskih desantnih brodova u Baltičko more ove nedelje i nakon višegodišnjeg pogoršanja bezbednosnih uslova, uključujući i neposrednu geografsku okolinu Švedske.

“Nedavni bezbednosni razvoj i tenzije na nivou bezbednosne politike nisu promenili tu sliku, već su je pojačali“, rekao je on, dodajući da su oružane snage nedavno zabeležile ekspanziju stranih ofanzivnih sposobnosti u blizini Švedske.

“Ruski desantni brodovi su primer takve ofanzivne sposobnosti“, pojasnio je Klason, navodeći da su brodovi prošli kroz moreuz Veliki Belt i produžili u Baltičko more.

Klason je rekao i da oružane snage preduzimaju akcije u drugim delovima Švedske kao odgovor na nedavne ruske poteze, ali je odbio da iznese detalje.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × three =