Otkriven glavni plan; Ponovo mrak; Na hiljade likvidiranih vojnika; Amerika vrši pritisak na Zelenskog?

U toku je 262. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Ruski vojnici povukli su se iz Hersona, ali je ostala dilema da li je to samo strategija ili pobeda Ukrajinaca.

Naime, ruski vojnici su se pozicionirali na levoj obali Dnjepra, dok su ukrajinske jurišne snage ušle u sam grad Herson, prema izveštajima Kijeva.

Kijev tvrdi i da su ruske snage srušile most koji povezuje Herson i istočnu obalu Dnjepra.

Rusi insistiraju

Rusija je danas ponovila da insistira na nesmetanom pristupu svetskim tržištima kada je reč o njenom izvozu hrane i đubriva, nakon temeljne razmene mišljenja sa zvaničnicima UN u Ženevi.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova nije navelo u saopštenju da li je Moskva spremna da obnovi Crnomorsku inicijativu dogovorenu u julu koja je Ukrajini omogućila da nastavi izvoz žitarica, koja ističe 19. novembra, preneo je Rojters.

UN navode da je 10 miliona tona žitarica i druge hrane izvezeno iz Ukrajine u skladu sa sporazumom, što je pomoglo da se spreči globalna prehrambena kriza.

Rusija se, međutim, u više navrata žalila da su njene pošiljke žitarica i đubriva, iako nisu direktno na meti zapadnih sankcija, efektivno blokirane jer zbog sankcija nema pristup finansijama, osiguranju i lukama.

U saopštenju Moskve se navodi da su ukrajinske pošiljke žitarica i normalizacija ruskog izvoza poljoprivrednih proizvoda sastavni delovi jedinstvenog paketa mera za obezbeđivanje globalne prehrambene sigurnosti.

Moskva je dodala da je tokom jučerašnjih razgovora potvrđeno da bi samo obezbeđivanje nesmetanog pristupa ruske hrane i đubriva svetskim tržištima omogućilo postizanje stabilizacije cena i garancija za buduću žetvu.

12:20

Erdogan siguran: SAD i Zapad nemaju granice

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da SAD i Zapad nemaju granice u napadanju Rusije i da Turska pokušava da otvori koridor mira, najavljujući da u narednih nekoliko dana očekuje susret s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Rusija nije obična država, ona je moćna država. Naravno, Zapad, predvođen Sjedinjenim državama, napada Rusiju gotovo bez granica. U svemu tome, Rusija se, naravno, odupire”, rekao je Erdogan, prenosi RIA Novosti.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × five =