OVO BI ZAPAD TREBALO DA ČUJE: Najvažnije tačke Putinovog govora u Vladivostoku “Evropa i SAD će biti zamrznuti”

Predsednik Rusije Vladimir Putin zapretio je danas, govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, da će obustaviti snabdevanje energentima ako se nametnu ograničenja cena na ruski izvoz nafte i gasa, upozoravajući Zapad da će biti zamrznut kao vučji rep u poznatoj ruskoj bajci.

– Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje. Nećemo isporučivati ništa. Ostalo bi nam samo jedno: kao u čuvenoj ruskoj bajci, osudili bismo vučji rep na zamrzavanje – rekao je Putin.

Govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku, Putin je rekao da su evropski pozivi na ograničenje cene ruskog gasa “glupi” i da će dovesti do viših globalnih cena i ekonomskih problema u Evropi.

 – Ako se uvede ograničenje cena na rusku naftu Rusija bi napustila svoje ugovore o snabdevanju – poručio je Putin. – Da li će biti bilo kakvih političkih odluka koje su u suprotnosti sa obavezama iz ugovora? Biće, tako što ih nećemo ispuniti. Nećemo uopšte ništa snabdevati ako je to u suprotnosti sa našim interesima – rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je plan o izolaciji Rusije od početka bio osuđen na neuspeh.

– Zapad nikada neće uspeti da totalno izoluje Rusiju jer je to nemoguće napraviti – kazao je Putin na forumu u Vladivostoku. – Dovoljno je da se pogleda na geografsku kartu da bi se shvatilo da je to nemoguće. Veliki broj zemalja nastavlja da aktivno sarađuje sa nama i ne namerava da zaustavi svoje ekonomske projekte u Rusiji. Bez obzira na ogromne napore neprijateljskih zemalja privreda Rusije se nije raspala.

A direktor Instituta socijalno-ekonomskih istraživanja pri ruskoj vladi Aleksej Zubec kaže da su posle uvođenja sancija imale štetu samo dve oblasti. Deset odsto pada je zabeležila hemijska industrija, i 17 odsto mašinogradnja. Ostali su se koncentrisali na unutrašnje tržište, pa ozbiljnog pada i nije bilo. Analize pokazuju da je kupovna moć ruskih građana i dalje ostala dosta visoka.

Podsećanje na Jugoslaviju

Evo sada mnogi govore o tome kako Rusija navodno krši međunarodno pravo u Ukrajini – rekao je Putin. – Ja smatram da je to netačno. Da sve podsetim ko je počeo rat u Iraku bez ikakvog odobrenja OUN. Ko je razrušio Jugoslaviju zbog navodno humanih razloga. Ko je bombardovao Beograd. Za rat u Jugoslaviji i bombardovanje Beograda nisu imali odobrenje OUN. Tada niko nije spominjao međunarodno pravo.

Putin je podsetio da je Rusija jedna od retkih zemalja koja je sposobna da sebe obezbedi prirodnim resursima.

– Ovogodišnji događaji potvrdili su važnost takvog faktora kao što je dostupnost sirovina. Rusija nastoji da koristi svoje prirodno bogatstvo i da ga prerađuje kod sebe – kazao je Putin i dodao da se Zapad ponaša kao kolonizator koji je varao, a i dalje vara zemlje u razvoju.

SUSRET SA SIJEM

Predsednici Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, sastaće se na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju, koji će 15. i 16. septembra biti održan u uzbekistanskom gradu Samarkandu, izjavio je ruski ambasador u Pekingu Andrej Denisov.

Putin je istakao da zapadne zemlje koriste ukrajinsku krizu isključivo u svom interesu i nemaju nikakve želje da pomognu nekome drugome. Kao primer je naveo dogovor o izvozu žita iz Ukrajine. Iako je bilo rečeno da će se to žito voziti afričkim zemljama, to nije napravljeno nego se ono prodaje zemljama EU. Od 87 brodova iz Ukrajine, samo dva su krenula ka Africi.

Putin smatra da je Evropa postala žrtva američke diktature pa njihova proizvodnja trpi zbog prekida saradnje sa Rusijom.

Vlasti EU lišavaju svoju industriju sirovina iz Rusije kao i tržišta na kojem su plasirali svoje proizvode – kazao je Putin i prognozirao da će tržišta u Evropi zauzeti njihovi američki pokrovitelji.

Pominjući ekonomsku agresiju Zapada, Putin je istakao da “ne vidi perspektivu američke valute”.

MAKSIMALNO ZA RUSKI GAS

Posle pretnje ruskog predsednika Vladimira Putina da će zaustaviti svu isporuku gasa i struje, ukoliko u Evropskoj uniji budu utvrdili maksimalnu cenu, Brisel je odmah reagovao. Pretnja, očigledno, nije impresionirala presednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je istog časa predložila da se cena ograniči.

– Moramo da smanjimo prihode Rusije koje Putin koristi da bi finansirao strašni rat protiv Ukrajine – poručila je Fon der Lajenova.

Ona je naglasila da je početkom rata ruski gas preko gasovoda predstavljao 40 odsto uvoza EU, a danas svega devet odsto.

Predsednica EK je takođe naglasila da je uvođenje maksimalne cene način borbe protiv “manipulacija” Rusije na energetskom tržištu.

Fon der Lajenova je danas predstavila ambasadorima zemalja članica EU osnovne crte plana za suprotstavljanje krizi, koji će javnosti detaljno biti predočen tokom njenog tradicionalnog govora o stanju Unije predviđenog za 14. septembar pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu.

Predviđeno je, između ostalog, obavezno smanjenje potrošnje električne energije u udarnim satima, kao i solidarnost među preduzećima, između onih koji su ostvarili značajan prihod na osnovu visoke cene energenata i onih koji su od toga štetili. G. Č.

– Korak po korak se oslobađamo valuta koje su sebe kompromitovale – rekao je predsednik Rusije. – Dolar i evro su se pokazali kao nepouzdani, a osim prema njima gubi se poverenje i prema britanskoj funti.

Putin je objasnio da Rusi sada svoj gas naplaćuju Kinezima 50 posto u rubljama, a 50 posto u juanima. Gasovod “Snaga Sibira” kojim plavo gorivo teče ka Kini i Mongoliji, kako tvrdi Putin, radi punom snagom. Planiraju se i drugi pravci jer EU namerava da prestane da koristi ruski gas.

– “Rosatom” sada razmatra sa Kinom i Indijom nove lokacije za gradnju atomskih centrala u tim zemljama – saopštio je u Vladivostoku direktor te moćne ruske državne korporacije Aleksej Lihačov. – Kad se okonča dogovor o vrednosti posla plaćanje će biti delimično u rubljama, a ostalo u juanima i rupijama. To neće predstavljati tehnički problem jer obe zemlje imaju veliku trgovinsku razmenu pa će doći do prebijanja.

Govoreći o Ukrajini, Putin je kazao da Rusija nije ništa izgubila niti će izgubiti zbog toga što provodi sukob u Ukrajini. Ali je zato Rusija ojačala svoj suverenitet i to je neizbežni rezultat onoga što se događa.

– Sada je u toku određena polarizacija oko tamošnje operacije i u zemlji i u inostranstvu – rekao je lider iz Kremlja. – Ali ja mislim da će to ići samo u korist, jer sve što nam je smetalo da idemo napred biće odbačeno, i mi ćemo ići brže napred. A savremeni razvoj će se zasnivati samo na suverenitetu.

U međuvremenu, tokom današnjeg dana na liniji fronta u Ukrajini, prema izjavama iz Moskve, Kijev je nastavio da raketira one gradove i mesta koji nisu više pod njegovom kontrolom. Zbog relativne blizine fronta na stalnoj meti ukrajinske artiljerije je najveći grad u Donbasu Donjeck. Na njega stalno padaju rakete i projektili kalibra 155 milimetara, što je dokaz da se gađa iz oružja koje su dobili od članica NATO.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × four =