Ovo selo u Srbiji krasi divlja lepota, ali nestaje: Kuća ima, ali nema žive duše

Planinska sela polako nestaju. Neka će preživeti, a neka autentična broje svega nekoliko stanovnika, dok su mnoga od njih zauvek ostala bez života. Kako bi se izborila sa ovim problemom, Vlada Srbije od 2021. godine raspisuje konkurse za bespovratna sredstva za kupovinu seoskih domaćinstava, a za nekoliko nedelja trebalo bi da krene novi program za kupovinu kuća na selu.

Jedno od gotovo opustošenih sela u Srbiji je selo Golešnica koje pripada opštini Aleksinac. Golešnica se nalazi na 600 metara nadmorske visine, u srcu Malog Jastrepca. Ovo je tipično planinsko selo, prepuno tradicionalnih čatmara. Najbliže živo selo je selo Koprivnica, udaljeno četiri kilometra.

Infrastrukture gotovo i da nema. Put koji se svojevremeno koristio je od zemlje. 

Prolazeći kroz ovo lepo mesto nismo zatekli nikoga, osim malog razdraganog psa koji nas je odmah “pozdravio”. Osim starinskih kuća mogu se videti i poneke sređene vikendice koje održavaju meštani okolnih sela. U neka srećna vremena, ovo selo je brojalo 42 domaćinstva, a zbog loših uslova života iseljavanje je počelo još davnih sedamdesetih godina proš. 

Prvo što nam je zapalo za oko jeste to da u ovom planinskom selu ne postoje ograde koje ograđuju kuće. Sve izgleda idilično, poput divnih pašnjaka. Voda nije sprovedena, već se može naći samo na izvoru. Zaprepašćujuće je da u ovom selu nema struje, a ne postoje ni dalekovodi preko kojih bi ona mogla da dođe.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × four =