“pakao” je stigao u Srbiju: Ljudi padaju u nesvest, cisterne po gradu, izbijaju požari

Beograd — najavljene paklene vrućine su stigle. Broj poziva Službi hitne medicinske pomoći u Pirotu povećan. Po Beogradu rasporešene cisterne s vodom.

nica Službe hitne pomoći u Pirotu rekloa je da je već prvog dana leta bio povećan broj intervencija zbog kolapsnih stanja.

“Da bi se izbeglo padanje u nesvest neophodno je slojevito oblačenje zbog promena temperature u različito doba dana, uvek imati flašicu vode sa sobom i obavezno doručkovati, posebno pre čekanja u redovima”, rekla je Stojanović.

Dodala je da su se poslednjih dana zbog vremenskih uslova najčešće javljali hronični, srčani bolesnici i asmatičari.

Vanredne vrućine su u svim delovima Srbije, a najalarantnije je po gradovima zbog dodatnog efekta “vrelog asfalta”.

Grad Beograd uveo je nove mere predostrožnosti povodom visokih temperatura u prestonici, koje se očekuju do petka. Tako će cisterne sa pijaćom vodom biti postavljene na šest lokacija u gradu.

Pored toga, mere se odnose i na organizaciju procesa rada zaposlenih u javnim preduzećima koji rade na otvorenom, kako bi u najtoplijem delu dana imali pauzu za osveženje, izjavio je gradonacelnik Beograda Zoran Radojičić, a saopštila Gradska uprava.

Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC “Staklenac”, Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana.

Cisterne će se nalaziti na ovim lokacijama 22, 23, 24. i 25. juna, od osam do 20 sati.

Radojičić je dodao da je pomereno i uobičajeno vreme pranja ulica tokom toplih dana, pa će u najtoplijim delovima dana ulice biti osvežavane, kako bi se ublažili efekte izuzetno visokih temperatura.

Gradonačelnik je posebno apelovao na Beogradjane i pozvao ih da dodatno budu oprezni budući da su ponovo otvorena beogradska kupališta na kojima se očekuje veliki broj posetilaca.

Zamolio je građane i da provere ispravnost svojih uredjaja za klimatizaciju, jer smo, nažalost, u poslednje vreme bili svedoci nekoliko požara u gradu.

Požar koji je prouzrokovao neispravni klima-uredjaj izbio je juče u stambenoj zgradi na Zvezdari, a u prethodnom periodu i u Ulici Stanoja Glavaša, kao i na Novom Beogradu, u Bulevaru Milutina Milankovića.

U tim požarima nije bilo povređenih, a dva vatrogasca su zbog dehidratacije nakon gašenja požara na Zvezdari primljeni u bolnicu, ali su sada u stabilnom stanju, istakao je Radojičić.

“Zbog svega toga još jednom apelujem na građane da zbog svoje bezbednosti i zdravlja povećanom opreznošću i odgovornošću učinimo sve kako bismo maksimalno umanjili šanse da se ovakve situacije događu u budućnosti”, rekao je gradonačelnika Beograda.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 + fourteen =