Pomilovani katalonski separatisti izašli iz zatvora

Katalonski separatistički političari optuženi za pokušaj secesije Katalonije, koje je pomilovao premijer Španije Pedro Sančes, izašli su danas iz zatvora.

Sančes je juče pomilovao svih devet katalonskih separatističkih lidera koji su uhapšeni zbog uloge u organizovanju referenduma o otcepljenju Katalonije 2017. godine

Pomilovanjem su liderima ukinute preostale godine zatvorskih kazni, ali ostaje na snazi zabrana vršenja javnih funkcija.

Sedam muškaraca, koji su izdržavali kazne u zatvoru Ljedoners, zajedno su napustili zatvorsku jedinicu u podne, prenosi španski list “Pais”.

“Zatvor nas ne slama, on ojačava sva naša uverenja”, rekla je bivša potpredsednica katalonske vlade Oriol Žunkeras, koja je po izlasku iz zatvora odmah otputovala u inostranstvo.

Bivša predsednica katalonskog parlamenta Karme Forsadel i Dolors Basa, koje su kazne služile u drugim zatvorskim centrima, takođe su oslobođene.

“Represija još nije gotova”, izjavila je Basa.

Španski službeni list je danas objavio odluku o pomilovanju zatvorenih lidera, sa potpisom kralja Felipea VI i ministra pravde Huana Karlosa Kampa.

Lider Narodne partije Pablo Kasado je danas zatražio u Kongresu ostavku premijera Pedra Sančeza i raspisivanje izbora.

Istovremeno, španski ministar pravde Huan Karlos Kampo je pozvao bivšeg predsednika katalonske vlade Karlesa Pudžemona da se iz Belgije vrati u Španiju.

“Ohrabrujem ga da se vrati, sudili bi mu španski sudovi koji su ga potraživali. On je begunac od pravde”, rekao je Kampo.

Sančez je pomilovanje, kojem se, prema anketama javnog mnjenja, protivi većina Španaca, opisao kao gest dobre volje i prvi korak ka rešavanju političkog sukoba između centralne vlade u Madridu i tog bogatog severoistočnog regiona, čija je vlada tražila novi referendum o nezavisnosti.

Španska vlada saopštila je danas da puštanje separatističkih lidera na slobodu ne znači da je vlada u Madridu spremna da razgovara o referendumu.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × four =