Predsednik Srbije danas sa Lajčakom i Eskobarom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

printscreen
printscreen

Vučić će se sastati i sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom.

Vučić će se najpre sastati sa Lajčakom u 17 sati u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Pola sata kasnije u 17.30 planiran je trilateralni susret Vučića, Lajčaka i Eskobara.

Lajčak i Eskobar u Beograd dolaze iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija, u nastojanjima da se dođe do dogovora između Beograda i Prištine, a u susret 1. septembru do kada je Priština odložila odluku o preregistraciji tablica i ličnim kartama.

Prvi je u Prištinu u utorak stigao Eskobar, koji je tog dana razgovarao sa predsednicom privremenih institucija Vjosom Osmani, kao i sa liderima opozicionih stranaka.

Juče je u Prištinu stigao i Miroslav Lajčak, koji je razgovarao sa Osmani, sa Aljbinom Kurtijem, liderima opozicionih stranaka i predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Poseta Lajčaka i Eskobara dolazi nakon neuspele runde dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou prošle nedelje u Briselu.

Cilj njihove posete je da se spreče nove tenzije između Beograda i Prištine, a pre svega na severu Kosova i Metohije. Posle razgovora prošlog četvrtka u Briselu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj zatražio je od Lajčaka da 24. i 25. avgusta otputuje u Prištinu i Beograd kako bi zajednički napredovali ka sporazumnom rešenju i kako bi se izbegle nove tenzije na terenu.

U misiji mu se pridružio i Eskobar.

 

B92/Glas Nacije

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

3 + 15 =