PREDSEDNIK VUČIĆ obišao radove na izgradnji vijadukta “Čortanovci”

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je radove na izgradnji vijadukta “Čortanovci” na železničkoj deonici Stara Pazova – Novi Sad, u okviru izgradnje pruge za velike brzine između Beograda i Budimpešte. Tunel i vijadukt “Čortanovci” jedno su od najvećih investicionih i infrastrukturnih gradilišta u ovom delu Evrope.

printscreen
printscreen

Radove na modernizaciji i izgradnji dvokolosečne pruge Stara Pazova – Novi Sad, uključujući i izgradnju tunela i vijadukta “Čortanovci”, izvodi ruska kompanija “RŽD Internešnl”, a projekat se finansira iz ruskog kredita za modernizaciju srpskih železnica. Predstavnici izvođača radova upoznali su predsednika sa projektom izgradnje vijadukta i tunela i napomenuli da je teren gde se gradi vijadukt bio veoma zahtevan, jer jer je tlo bilo močvarno i bilo je potrebno da se obezbedi.

Preneli su mi da je ugrađeno 1.450 šipova, dužine 30 metara, te da je urađena zaštita od kližišta, te da su radnici savladali velike muke i uspeli da urade posao. Predsednik je na tome čestitao i srpskim i ruskim radnicima.

– Ovo će da promeni izgled Srbije – konstatovao je Vučić.

Ako je most Vrla simbol Grdelice, vijadukt kod Čortanovaca biće simbol sveukupnog napretka Srbije, brzih pruga i možda najlepše mesto koje može da se vidi, istakao je predsednik.

Sa predsednikom Vučićem, radove obilaze i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. Ruski ambasador Bocan-Harčenko kaže da je velika čast što Rusija učestvuje u ovom projektu, i da su dimenzije projekta “veličanstvene”.

– Veličanstveno gradilište koje je i od evropskog značaja. I predstavnici RŽD kažu da će biti još više saradnje a to pokazuje da imamo bezbroj mogućnosti – naveo je on.

Kaže da će pruga biti simbol supeha i od izuzetne važnosti za građane koji će je koristiti. Kaže da je RŽD renomirana ruska firma sa preko milion zaposlenih i sa velikim uspehom.

– Odlično rade železnice, koje se u Rusiji neuporedivo više koriste. Želimo da tako bude i kod nas i da idemo u korak sa Evropom i svetom – rekao je Vučić obilazeći radove.

Vijadukt će biti dug 2,9 kilometra i nosiće ga 59 stubova, od kojih će najviši biti 28 metara. Pored vijadukta, grade se dve tunelske cevi, svaka sa po jednim kolosekom, dužine od po 1,2 kilometra. Radovi na izgradnji vijadukta i tunela “Čortanovci” počeli su 11. avgusta 2017. godine.

Rok za završetak radova je 52 meseca, a vrednost posla je 337,6 miliona dolara. Kada cela pruga bude završena, prema najavama, od Beograda do Novog Sada stizaće se za 35 minuta. Predsednik se interesovao i za projekat izgradnje Jedinstvenog dispecerskog centar za upravljanje saobracajem vozova u Srbiji, koji izraduju ruski i srpski železnicari.

Predsednik se, nakon razgovora sa radnicima, popeo i na sam vijadukt, ali novinarima nije dozvolio, iz bezbednosnih razloga.

Obraćajući se okupljenima, predsednik je rekao da je ponosan na sve što je urađeno u prethodnim godinama, na podizanje zemlje iz ambisa i na to što su Čortanovci najveće železničko gradilište u Evropi.
Izvor: Pink.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nine + six =