PREDSEDNIK VUČIĆ predstavio investicioni plan!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio je juče nacrt nacionalnog investicionog plana za period 2020. do 2024. godine, u koji država planira da uloži čak 12,45 milijardi evra.
printscreen
printscreen

 

– Vi danas vidite da su i Beograd, Niš, Novi Sad, velika gradilišta, ali to mora biti svaki grad u Srbiji. Imamo novca više, rast će biti još viši i sada ga sa lakoćom obezbeđujemo, gradimo nove puteve i tek ćemo ih graditi – rekao je on.

Kancelarija za javna ulaganja će nastaviti da radi na bolnicama, kliničkim centrima, rekao je predsednik i dodao:

– Naša je namera da u celoj Srbiji uradimo kanalizacionu mrežu sa prečistačima za otpadne vode, plus vodovod, na to milsimo da damo 3 milijarde evra. To je potpuno druga Srbija, nova Srbija. Svako selo, svaki grad će imati kanalizaciju. Svaki čovek će posle ovoga bolje živeti, jer je to veoma bitno građanima. Mislim da je ovo fantastična vest za ljude u Srbiji – istakao je on.

On je istakao da je u planu i ulaganje u putnu infrastrukturu.

– Čak 4 milijarde ćemo uložiti u brze pruge, a od toga barem milijardu u lokalne puteve svuda po Srbiji. Da svaki okrug i opština oseti veliki dobitak od ovoga. Želimo da uložimo u pronatalnu politiku oko 5 stotina evra, to znači da svaka vantelesna oplodnja bude besplatna koliko god puta roditelji pokušali da dobiju dete – rekao je on.

Vučić je rekao da će dodatnih 500 miliona biti uložena u inovativne tehnologije.

– Uložićemo i 500 miliona evra za izgradnju stanova za mlade bračne parova kako bi znali da imaju sigurnu budućnost u Srbiji i da znaju da ovde mogu da ostanu da žive i rade – objasnio je predsednik.

Vučić je rekao da će se ulagati u turizam, poljoprivedu, energetiku.

– U to ulazi i izgradnja metroa, stadiona, zgradu Filharmonije, a napravićemo da muzej Nikole Tesle bude onakav kakvim ćemo se ponositi – dodao je on.

– Ono čega se jedino plašim i zato želim da budem deo tima, da ih molim da pripreme te projekte za kanalizacije jer mi to ne možemo da radimo iz Beograda. Moraju oni to da dostave, a mi ćemo to da platimo. Mislim da su ovo izuzetne vesti i za sedam dana otvaramo put Miloša Velikog – istakao je predsednik.

Predlog strukture investicionog plana 2020-2024. godine:

1. Investicije u izgradnju primarne i sekundarne kanalizacione mreže, uključujući i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, izgradnja nedostajuće vodovodne mreže – 3 milijarde evra

2. Ulaganje u putnu i železničku infrastrukturu (lokalni, regionalni, magistralni putevi i auto-putevi, brze saobraćajnice, revitalizacija i izgradnja železničke infrastrukture, brze pruge) – 4 milijarde evra

3. Kancelarija za javna ulaganja (škole, univerziteti, bolnice, klinički centri…) – 700 miliona evra

4- Pronatalna politika (vantelesna oplodnja, podrška majkama) i ulaganja u dečje programe – 500 miliona evra

5. Ulaganja u digitalnu infrastrukturu (digitalizacija, pametni gradovi, digitalne učionice, naučno-tehnološki parkovi) – 500 miliona evra

6. Izgradnja stanova za mlade bračne parove – 500 miliona evra

7. Ulaganja u energetsku infrastrukturu – 500 miliona evra

8. Ulaganja u turizam (vodni put Apatin – Đerdap) – 300 miliona evra

9. Ulaganja u poljoprivredu (obnova mehanizacije i sistemi za navodnjavanje) – 200 miliona evra

10. Podsticaji za razvoj preduzetništva i podršku malim i srednjim preduzećima – 100 miliona evra

Zbir 1: 10,3 milijarde evra

11. Izgradnja prve linije metroa u Beogradu – 1,4 milijarde evra

12. Izgradnja nacionalnog i ostalih stadiona – 600 miliona evra

13. Izgradnja filharmonije u Beogradu – 150 miliona evra

Zbir 2: 2,15 milijardi evra

Ukupan zbir: 12,45 milijardi evra

 

Izvor: SRBIJADANAS

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

17 − thirteen =