PREDSEDNIK VUČIĆ tursko-srpskom Poslovnom forumu: Nikad bolji politički odnosi

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.

printscreen
printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas u Istanbulu da odnosi sa Turskom, koji su danas na visokom nivou, pružaju veliki potencijal za dalji razvoj ekonomskih odnosa i pozvao je turske investitore da nastave sa ulaganjima u Srbiju, dok je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ukazao da je cilj da trgovinska razmena sa Srbijom dostigne tri milijarde dolara.

Predsednik Srbije je, u svom govoru na tursko-srpskom Poslovnom forumu, pomenuo da turski mediji govore o nikad boljim odnosima dve zmelje, onakvim kakvi su bili u vreme Kemala Ataturka i kralja Aleksandra.

– Ne znam da li smo dotle stigli, ali najveći deo koji smo dostigli smo dostigli zahvaljujući trudu, energiji i želji predsednika Turske Erdogana da takve odnose uspostavimo – podvukao je Vučić.

Vučić je kazao da Srbija poštuje Tursku i investicije iz te zemlje, ali da je to samo početak.

– Srbija će ulagati velike napore kako bismo naše ekonomske odnose unapredili i podigli na nivo koji bi mogao da odgovara još većim turskim naporima i odličnim političkim odnosima koje smo uspostavili. Mnogo godina nismo uspevali da ostvarimo takve političke odnose. Zahvaljujući predsedniku Erdoganu i turskim investitorima u mnogim malim mestima u Srbiji danas nemamo problema sa nezapošlenosti kao ranije – naglasio je.

Vučić je primetio da su turski investitori dolazili u mala mesta, u koja nisu hteli da dolaze ulagači iz drugih država, kao i da su investirali u mesta koja su bila pogođena poplavama i otvorili fabrike u Krupnju, Vladičinom Hanu, Žitorađu i drugima.

Zahvalio je ujedno Erdoganu što je uvek brinuo o opštinama u kojima bošnjački živalj čini većinu, ali i dozvoljavao da dolaze turski investitori u mesta sa pravoslavnom većinom.

– To pokazuje kakvo prijateljstvo želite sa Srbijom. Potencijal naše saradnje je ogroman, pre svega u tekstilnoj industriji, poljoprivrednoj i prehrambenoj – ukazao je Vučić.

On je rekao da je zahvaljujući kvoti za izvoz govecđeg mesa u Tursku srpskim proizvođačima obezbeđeno sigurno tržište i dobra cena. Izrazio je nadu da će srpski proizvođači moći da udovolje zahtevima i da ćemo moliti za povećanje kvota.

– Time ćemo sebe vezati za Tursku što je moguće više, a siguran sam da će Turska od toga imati koristi – naglasio je on.

Vučić je kazao da postoji veliki potencijal i kod uljarskih proizvoda, jer je u Srbiji zasejano više nego ikada, te dodao da nema sigurnijeg i boljeg tržišta od Turse.

Takođe je ukazao i da su Turci turisti broj jedan u Srbiji, što možda nekome nije bilo razumljivo.

– Ustanovili smo da je u Beogradu najveći broj turskih turista. Oni posećuju kulturno istorijske spomenike, znaju za naše veze, žele da nauče nešto novo, i nadamo se da će želeti još više da ulažu u Beograd i Srbiju – naglasio je on.

Zahvalio se i na otvaranju Halkbanke u Srbiji, jer se bez nje ne bi tako razvijale turske investicije. Pozvao je turske investitore da nastave da ulažu u Srbiju i podsetio da je naša trgovinska razmena u poslednjih deset meseci uvećava čak devet puta.

– Postavili ste danas veoma ambiciozan zadatak pre nama, a to zanči da utrostručimo našu trgovinsku ramenu. Siguran sam da je to moguće, jer u Srbiji postoji posebno poštovanje prema Turskoj i predsedniku Erdoganu. U našu zemlju ste dobrodošli, osećajte se kao neko kod svoje kuće. Dočekivaćemo vas kao prijatelje i svaka kompanija imaće otvorena vrata i kod mene kao predsednika, kod premijerke i svih ministara – poručio je on.

Preneo je molbu srpskih privrednika predsediku Erdoganu da im omogući da svojim proizvodima uđu u neke trgovinske lance.

Takođe je ponovio raniju poruku turskim investitorima da će u Srbiji dobiti za najmanje pet odsto bolju ponudu od bilo koje druge zemlje na Balkanu, u jugoistočnoj Evropi.

– Donesite papir i recite ovo su nam ponudili u Bugarskoj, Rumunijie, Makedoniji od nas ćete dobiti za bar pet odsto bolje uslove – kazao je Vučić dodajući da u roku od 48 sati mogu doći do državnoh vrha koji će rešavati svaki njihov problem.

Na kraju se zahvalio Erdoganu na dočeku na aerodromu, kojim mu je ukazao posebnu čast.

– Vaš današnji doček na aerodromu za našu zemlju znači mnogo, obavezuje nas da u budućnosti ne samo brinemo, već ukazujemo najveće moguće poštovanje prema vama lično, vašoj zemlji i vašem velikom narodu. Mi Srbi smo čudni ljudi, ali mislim da smo dobri, odani i lojalni našim priajteljima. I onaj koji jeste prijatelj Srbiji, a vi ste to pokazali, ne samo na našu ispruženu ruku, već odano prijateljstvo može da računa u svakom trenutku. Nismo prijatelji samo kada nam je nestso potrebno, već i kada imamo teške trenutke i rpolazimo teška vremena. Na Srbiju možete da računate, kao što znam da možemo da računamo na Tursku – rekao je Vučić.

Predsednik Turske izrazio je nadu da će sastanak sa šefoms rpske države biti prilika za realizaciju nove saradnje i novih projekata.

– Srbija za nas prijateljska zemlaj, koja je kljcucna za mir i stabilnost na Balkanu. Postoji jaka volja za unapređenjem odnosa na svakom polju. Ova poseta predsednika Vučća našoj zemlji predstavalja najbolji dokaz obostrane želje za daljim unapređenjem saradnje, a sutrašnjim sastankom daćemo naš doprinos – rekao je Erdogan.

Ocenio je da Veće za saradnju predtsavlja mehanizam za redovno razmatrane aktuelnih tema, za donošenje odluke, kao i praćenje implementacije.

– Uspesi koje smo ostvarili u poslednje vreme predstavljaju odraz ove jake volje i želje za saradnjom. Naravno da trenutni nivo ne smatram dovoljnim. Kao dve zemlje želimo da proširimo i produbimo i povećamo raznolikost naše saradnje na novim poljima. Naši napori počeli su da daju pozitiven razultate – ukazao je on.

Erdogan je ukazao da je prošle godine trgovinska saradnja sa Srbijom po prvi put prevazišla miliajrdu dolara, da se nada da će se povećati na dve milijarde i kasnije dostići i tri milijarde dolara.

– Da bi ostvarili ovaj cilj svi moramo ozbiljno raditi. Srbija sa centralnom i starteškom pozicijom na Balkanu i povoljnom poslovnom klimom poseduje velike mogućnosti za sve investitore – smatra Erdogan.

On je rekao da postoji spremnost u Srbiji da olakša dolazak turskih investitora.

Naveo je da Halkbanka već ostavruje velike uspehe u Srbiji i da je počela da ispunjava ono što je on obećao prilikom posete Beogradu, a to je da poveća kapital.

Prema Erdoganu Halkbanka je povećala u februaru kapital za 20 miliona evra, a ostalih 20 miliona će povećati u narendim mesecima. On je podsetio da je Turska zemlja čija ekonomija raste u psolednjih 16 godina uz politčku stabilnost i sigurnost.

Naveo je da je prosečni godišnji rast bio 5,8 odsto, a da je prošle godine sa više od sedam odsto bila prva među zemljama G20 i druga među državama OECD-a.

Ukazao je da je nacionalni dohodakpovećan sa 236 milijardi dolara na 860 milijardi dolara, o da je ostvareno 195 milijardi dolara stranih investicija u poslednjih 16 godina.

Izvoz Turske je povećan na 157 milijardi dolara, a cilj je da na 100-ti godišnjicu Republike dostigne i 500 milijardi.

Erdogan je naveo i da se sprovodi više strateških investicija u infrastrukturi, dodajući da to smeta nekim zemljama u svetu, te im je savetovao da i oni treba da rade ako žele da uspeju kao Turska.

Naveo je da je poslednjih dana izvršeno dve važne reforme za poboljšanje poslovne klime, posebno za strateške investicije.

– Ne trebamo zaboraviti da smo sve ovo uradili u periodu globalne ekonomske krize, svih dešavanja u Siriji i Iraku, kao i poksusaja vojnog udara – kazao je on dodajući da će sa novim prdsednickcim sistemom, posle izbora od 24.juna, Turska dobiti mogućnost da prevaziđe birokratske prepreke i napreduje ka boljoj budućnosti.

Ocenio je jako bitnim što je danas potpisan sporazum o saradnji na izgradnji autoputa u Srbiji.

– Mi kao zemlje koja imamo puno zajedničkih veza sada radimo i krećemo na put da zajednički sarađujemo i budemo partneri. Očekujemo od poslovng sveta da nam pruži podršku na ovom polju. Kao predsednici dve zemlje želimo da vam olakšamo rad i damo punu podršku. Želimo da dve zemlje iskoristite sve potencijale i jako je bitno da se nastave ulaganja u Srbiju – poručio je Vučić te predložio zajednička ulaganja i nastup na trećim tržištima.

Izvor: SrbijaDanas, Tanjug

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen − eight =