“Prekinite glupi rat oko vakcina”

Brisel, London — Bivši predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker smatra da bi EU trebalo da “prekine glupi rat oko vakcina”.

pixabay

On je, kako piše “Gardijan”, rekao da je Brisel bio previše oprezan i zabrinuta za budžet po pitanju vakcinacije protiv kovid-19.

Junker, kojeg je 2019. godine zamenila Ursula fon der Lajen, nepovoljno je ocenio pristup EU vakcinisanju u poređenu sa Velikom Britanijom gde taj proces ide brže.

Takođe je rekao da “nije ljubitelj’ mehanizama komisije za odobrenje izvoza prema kojem su službenici ovlašćeni da zabrane pošiljke, jer bi “to moglo naneti veliku štetu reputaciji Evropske unije, koja je nekada bila svetski prvak u slobodnoj trgovini.

“Mislim da se moramo povući iz rata za vakcine… Mi nismo u ratu i nismo neprijatelji. Mi smo saveznici “, poručio je bivši predsednik EK.

Junker je rekao da bi više voleo da se Komisija odluči za dijalog umesto pretnji i da su Komisija i države članice EU napravile veliku grešku u pristupu uvodjenju vakcine.

“Britanija je u prednosti iz više razloga, jer je donela odluku da ima hitan pristup zasnovan na odlukama, dok su Evropska unija, komisija i države članice više vodile računa o budžetu… Bili smo previše oprezni“, zaključio je bivši predsednik EK.

Upitan da li bi aktuelna predsednica EK Ursula fon der Lajen trebalo da podnese ostavku, Junker je rekao da ne veruje da bi to bilo primereno. “To nisu propusti Komisije. To su zajednički neuspesi država članica i zato mislim da smenjivanje gospodje Fon der Lajen ne bi bilo od pomoći“, rekao je. “Naprotiv, produžilo bi kašnjenja za koja smo odgovorni.“

On je dodao da je previše lako svu odgovornost svaliti na pleća komisije i Fon der Lajenove i da su sve države članice odgovorne „s obzirom na birokratski pristup koji su imale neke od njih.

Nabavka vakcina u EU takođe je bila zaustavljena više od dva meseca prošle godine, jer su brojne države članice odbile da preuzmu svoj puni udeo zbog rizika da će možda potrošiti novac na proizvod koji bi se mogao pokazati kao neefikasan, piše “Gardijan”.

Junker je rekao da je komisija „previše razmišljala o budžetu, što je sasvim normalno, jer se u uobičajena vremena Komisija, kao što je to uvek bio slučaj, optužuje za rasipanje novca.“

„Drugi nisu bili (toliko zabrinuti za budžet) zato što su želeli da se bore protiv razvoja pandemije što Evropska unija nije učinila u punoj meri, rekao je“. „To je bila glavna greška koja nije smela da se dogodi, ali dogodila se“, zaključio je Junker.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 2 =