Prvi kruzer pristao u Zemun

U okviru projekta „Zaplovi Srbijom”, danas je svečano otvoreno pristanište za međunarodne putničke brodove u Zemunu, kada je posle 150. godina usidren prvi veliki kruzer iz Nemačke, saopštavaju iz opštine Zemun.

Priređena je tradicionalna dobrodošlica sa prigodnim posluženjem, zemunskim suvenirima, a turisti su imali priliku i da uživaju u nastupu KUD „Jana”.

Tom prilikom, predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević je istakao da je ovaj događaj veoma značajan, pre svega sa aspekta saobraćaja.

– Kroz Zemun prolaze tri auto puta – Novosadski, Zagrebački i Miloš Veliki. Sa druge strane, deo pruge Beograd – Novi Sad – Budimpešta prolazi kroz Zemun, i ovo je faktički peti koridor – plovni, na koji se sada naslanja Zemun. Sa privredno-turističkog aspekta ovo je značajno za našu opštinu iz razloga što svi turisti imaju šta da vide u Zemunu, pre svega najstariju pravoslavnu crkvu u Beogradu – Nikolajevsku, zatim Milenijumsku kulu i tvrđavu Gardoš, naš prelepi Kej, Zemunski park, tako da pozivam i privrednike i turiste da dolaze u Zemun i da u njemu provedu neko vreme, jer Zemun ima dušu varoši. Kada se u njega dođe, retko se odlazi – rekao je Kovačević.

Lokacija na kojoj je izgrađeno pristanište za međunarodne putničke brodove do 130 metara dužine je kod Stare kapetanije, na mestu gde se nekada nalazio pristan i sastoji se od mosta dužine 54,5 metara koji vezuje kopno i četiri pontona sa 21 šipom. 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen − thirteen =