Putin potpisao; Ukrajini stiže nova pomoć; Teroristički napad na Zaporožje; Oslobođeno još jedno selo?

Dvesta dvadeset šesti dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska nastavlja ofanzivu na jugu i istoku zemlje.

Rusija tvrdi da je zauzela 75 odsto Zaporoške oblasti. Kremlj je demantovao izveštaje da je 700.000 Rusa pobeglo iz zemlje otkako je Moskva najavila mobilizaciju.

“Da je Tramp predsednik SAD rata u Ukrajini ne bi bilo”

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da se slaže sa nekima koji misle da se rat u Ukrajini ne bi dogodio da je bivši američki predsednik Donald Tramp ostao na toj funkciji.

“Neki misle da do rata u Ukrajini ne bi došlo da je Tramp i dalje na vlasti. Slažem se sa tim”, rekao je on, preneo je Rojters, koji je Bolsonera označio kao bliskog Trampovog saveznika.

Bolsonero je ovo rekao tokom nastojanja da pretekne levičarskog rivala Luiza Inasija Lulu da Silvu, uoči drugog kruga predsedničkih izbora u Brazilu, koji će biti održan 30. oktobra.

Agencija konstatuje i da bi takvi komentari brazilskog predsednika mogli da dovedu do tenzija sa Vašingtonom.

Bolsonaro se, kažu, dugo divio Trampu, kao kolegi desničarskom populisti, i bio među poslednjim svetskim liderima koji su priznali pobedu aktuelnog američkog predsednika Džozefa Bajdena.

“Grosi će u Rusiji razgovarati o Zaporožju”

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi otputovaće u Rusiju početkom sledeće nedelje gde će razgovarati o postavljanju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopšteno je danas iz ove agencije.

IAEA je ranije saopštila da će Grosi u Moskvi i Kijevu razgovarati o stvaranju zaštitne zone oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Grosi je juče boravio u Kijevu, a četvoročlani tim eksperata IAEA trebalo je danas da stigne u nuklearku Zaporožje, kako bi zamenio prethodni tim od dva stručnjaka agencije, preneo je Rojters pozivajući se na izveštaj ruskih medija.

Nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se u gradu Energodar i pod kontrolom je ruskih snaga od marta.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearka Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije.

Gutereš radi na produženju sporazuma o izvozu žita

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i njegov tim rade na proširenju i produženju sporazuma kojim bi se omogućio ukrajinski izvoz žitarica iz Crnog mora, koji bi mogao da istekne krajem novembra, izjavio je danas portparol UN Stefan Dižarik.

“Oni aktivno rade na uklanjanju i poslednjih prepreka kako bi se olakšao izvoz ruskog žita i đubriva”, rekao je Dižarik, preneo je Rojters. On je dodao da će šef humanitarne organizacije Ujedinjenih nacija Martin Grifits i visoka zvaničnica UN za trgovinu Rebeka Grinspan otputovati u Moskvu za otprilike nedelju dana da razgovaraju o tom pitanju.

19:37

Putin potpisao

Vladimir Putin je potpisao ukaz kojim komandantima grupa trupa daje pravo da u ime predsednika uruče niz državnih nagrada istaknutim vojnim licima.
19:06

“Više novca za troškove vojne podrške Ukrajini”

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozvao je raije danas države članice da izdvoje više novca za troškove vojne podrške Ukrajini.

“Zamoliću lidere EU da podrže predlog nove tranše za Evropski mirovni fond, za pružanje vojne podrške Ukrajini, takođe i misije obuke”, rekao je Borelj novinarima nakon što je stigao na samit EU u Prag.

Šolc je kazao da će Nemačka dati važan doprinos evropskoj misiji obuke, ali je, uoči međunarodne konferencije o tom pitanju koja će biti održana 25. oktobra u Berlinu, takođe, upozorio da će obnova Ukrajine trajati dugi niz godina.

18:29

Nova pomoć EU za Ukrajinu

Evropska unija će u najskorije vreme odobriti Ukrajini još dve milijarde evra pomoći, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je osnivanje fonda u vrednosti od 100 miliona evra koji će omogućiti Kijevu da direktno kupuje oružje u Evropi.

16:52

Novi napad na Zaporožje

Okupatori su ponovo izvršili teroristički napad na Zaporožje

Oleksandr Starukh, šef Zaporožja OVA, rekao je:

“Neprijatelj je izvršio još jedan raketni napad na regionalni centar i neposrednu okolinu. Ostanite u skloništima. Postoji opasnost od ponovnog granatiranja”.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

16 − one =