Rat – dan 154: “Došlo je vreme…”; “Putin preti”; Objavljen snimak granatiranja; Rusi odustaju?; “Očišćeno”

Sto pedeset četvrti dan rata u Ukrajini.

Ruske snage preuzele su najveću termoelektranu u Ukrajini u Svetlodarsku.

Moskva upozorava Kijev da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane “Zaporožje”, koje bi mogle biti imati velike posledice i van Ukrajine.

Nemačka je isporučila Ukrajini tražene raketne bacače “mars 2”, i najavila isporuku protiv-vazdušnih sistema i oklopnih vozila.

Nakon što je rat u Ukrajini duboko zaoštrio odnose Rusije sa Evropom i Sjedinjenim Američkim Državama, iz Moskve stiže najava povlačenja Ruske svemirske agencije iz projekta Međunarodne svemirske stanice.

“Potpuno očišćeno”

Teritorija najveće termoelektrane u Donbasu, Ugljegorsk, potpuno je očišćena od ukrajinskih trupa, izjavio je portparol samoproglašene Luganske Narodne Republike (LNR) Ivan Filiponenko.

”Teritorija termoelektrane u Ugljegorsku, koja je ranije bila pod našom kontrolom, potpuno je očišćena od neprijateljskih snaga”, rekao je on za Sputnjik. On je dodao da će sledeći korak biti njeno deminiranje.

“Ako Putin uspe…”

Britanska šefica diplomacije Liz Tras, ujedno i favoritkinja za naslednicu Borisa Džonsona, danas je rekla da ruski predsednik Vladimir Putin koristi ruski plin kako bi ceo svet držao za taoca.

Na novinarsko pitanje veruje li da “Vladimir Putin praktično drži ostatak sveta za taoca drastičnim smanjenjem isporuka plina Nemačkoj”, Tras je odgovorila: “To je tačno ono što je ono što je na njoj Nje Nje” dvudit na ruskom.

“Ako dozvolimo Vladimiru Putinu da uspe, to će izazvati neviđenu bedu širom Evrope”, rekla je Trus.

“Znamo da Putin neće stati samo u Ukrajini. On preti celom istoku Evrope i demokratije”, rekla je britanska šefica diplomatije.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

14 + ten =