Rusi: “Mi kontrolišemo”; Oglasio se Kadirov: “Veliki uspeh”; Granatirana pivara u Donjecku

Na zahtev Rusije, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija danas o nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam pozvali Moskvu da Ukrajini “odmah vrati punu kontrolu” nad elektranom.

Rusija: “Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici”

Nuklearku Zaporožje kontrolišu ruski vojnici, koji nemaju razloga da granatiraju ni samo postrojenje, kao ni grad Energodar, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja u Savetu bezbednosti UN.

“Na Desetoj preglednoj konferenciji strana ugovornica o neširenju nuklearnog oružja, predstavnici kijevskog režima i druge delegacije izneli su cinične i apsurdne optužbe za napade na nuklearnu elektranu Zaporožje protiv Rusije”, poručio je ruski diplomata, a prenosi agencija TAS S.

Nebenzja je dodao da je, kako je naveo, to “propagandno smeće pokupila zapadna štampa”.

“Sve ovo se radi suprotno zdravom razumu, s obzirom na to da zaporošku nuklearku kontrolišu ruske oružane snage. Elementarna logika sugeriše da naša vojska nema razloga da granatira postrojenje, grad ili sebe”, precizirao je on.

Prethodno je naveo da, kako je rekao, zločinacke akcije Kijeva u pogledu zaporoške nuklearne elektrane guraju svet na ivicu nuklearne katastrofe.

“Prave razmere nuklearne katastrofe u zaporoškoj nuklearnoj centrali je teško i zamisliti. U ovom slučaju, odgovornost za to će pasti na zapadne sponzore Kijeva”, rekao je Nebenzja, preneo je Sputnjik.

Istakao je da je zračenje u nuklearnoj centrali, za sada, u okviru dozvoljenog, ali da je, ako se nastavi granatiranje ukrajinske vojske, pitanje dokle će tako biti.

Pozvao je stručnjake iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da posete centralu i izrazio nadu da u sadašnjim okolnostima generalni sekretar UN “shvata punoću svoje odgovornosti” i da neće sprečavati sprovođenje ove misije preko njemu odgovornih službi.

“S naše strane, spremni smo da pružimo maksimalnu moguću pomoć u rešavanju svih organizacionih pitanja. Smatramo opravdanim da predstavnici Međunarodne agencije za atomsku energiju stignu u Zaporošku nuklearnu elektranu što je pre moguće, možda čak i pre kraja avgusta”, naglasio je ruski diplomata.

11. AVG 23:29
“Zapadne obaveštajne službe nikada nisu zaista skrivale svoje planove za našu zemlju. Njihov san je potpuni slom Rusije. Sada Zapad igra na kartu Ukrajine. Ali i ovde su svi njihovi napori osuđeni na potpuni neuspeh. I veoma mi je drago što nove taktičke akcije koje naši borci koriste tokom specijalne vojne operacije u Donbasu donose veliki uspeh”, rekao je šef Čečenije Ramzan Kadirov.

Mizincev:Granatirana pivara u Donjecku, poginula jedna osoba

Usled ukrajinskog granatiranja pivare u Donjecku došlo je do curenja više od šest tona amonijaka, a jedna osoba je poginula, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizincev.

“Dana 10. avgusta 2022. godine artiljerijske jedinice mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine pucale su na teritoriju pivare u Donjecku, gde su se nalazile opasne hemikalije koje se koriste u procesu proizvodnje, iz pravca sela Avdijevka”, rekao je Mizincev na brifingu, preneo je Interfaks.

Kako je rekao, usled granatiranja oštećen je kapacitet rashladnog sistema od 40 tona iz kojeg je iscurilo više od šest tona amonijaka.

“Nakon eksplozije formirao se otrovni oblak koji se proširio na površinu od dva kvadratna kilometra. Jedan radnik preduzeća je preminuo, dvoje su zadobili teške opekotine respiratornog trakta”, rekao je Mizincev.

Naveo je da incident smatra “namernim granatiranjem”.

Dodao je da su jedinice ministarstva za vanredne situacije DNR-a reagovale brzo kako bi se pozabavile posledicama artiljerijskog udara i sprečile žrtve među lokalnim civilima.

11. AVG 23:04

“LNR još ne može da garantuje bezbednost stanovnicima”

Samoproglašena Luganska Narodna Republika (LNR) je oslobodila celu svoju teritoriju, ali još ne može da garantuje potpunu bezbednost svojih stanovnika, rekao je danas portparol Narodne milicije LNR Andrej Maročko.

“Želeo bih da objasnim zašto su naše snage na teritoriji DNR. Čak i nakon što smo potpuno oslobodili teritoriju LNR, još uvek nismo u mogućnosti da garantujemo bezbednost našeg naroda, jer oružje koje sada ima ukrajinska vojska pogodilo je gradove i regione u LNR, uključujući i one u pozadini”, poručio je Maročko u intervjuu za agenciju TAS S.

Kako je naglasio, sada je “neophodno da se udalji neprijatelj dovoljno daleko od mesta gde ne bi mogao da nanese udare”.

Takođe, kako je rekao Maročko, samoproglašena Donjecka Narodna Republika je “njihov brat” od 2014. godine.

“Mnogi ljudi čak i ne prave nikakvu razliku. Svi sebe smatraju stanovnicima Donbasa”, naveo je on.

Podsetio je da su snage te dve samoproglašene republike ranije zajedno izvele mnoge operacije.

“Prva je bila 2015. godine, kada je oslobođeno Debaljcevo. Narodna milicija DNR i LNR učestvovale su u toj borbi. Bilo je to pozitivno iskustvo. Sada se svo ovo iskustvo koristi u praksi. Zajedno smo oslobodili Marijupolj i druga naselja u DNR”, kazao je Maročko.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 3 =