Rusija se oglasila povodom NATO bombardovanja: “Agresija na osnivača UN

Ambasada Ruske Federacije u Sjedinjenim Državama u znak sećanja na žrtve NATO agresije objavila je na društvenim mrežama Tviter i Fejsbuk filmove.

pixabay.com
pixabay.com

“NATO je započeo bombardovanje Jugoslavije. Prvi put od Drugog svetskog rata izvršena je agresija na suverenu evropsku naciju, aktivnog učesnika antihitlerovske koalicije, jednog od osnivača UN”, napisala je Ambasada Ruske Federacije u Vašingtonu.

Ispod komentara ostavljen je video-prilog o NATO agresiji na Saveznu republiku Jugoslaviju, uz pesmu “Crven cvete”

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine. Za 78 dana poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

SRJ je napadnuta pod izgovorom da je krivac za neuspeh pregovora u Rambujeu i Parizu o budućem statusu pokrajine Kosovo i Metohija.

Nakon što je odluku o neprihvatanju stranih trupa potvrdila Skupština Srbije, koja je predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, NATO je 24. marta 1999. u 19.45 započeo vazdušne udare krstarećim raketama i avijacijom, na više područja Srbije i Crne Gore.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

11 − six =