SAD uperile prst u Severnu Koreju: Snabdevaju ih oružjem

Vašington — Rusija je prinuđena da kupuje vojnu opremu od Severne Koreje jer sankcije smanjuju sposobnost Moskve da snabdeva svoju vojsku, kažu izvori iz SAD.

Anonimni američki zvaničnik otkrio je da je Moskva u toku procesa kupovine miliona raketa i artiljerijskih granata od Pjongjanga koje namerava da upotrebi u Ukrajini, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

On je rekao i da bi Rusija mogla biti primorana da kupi dodatno severnokorejsko oružje jer rat dugo traje.

Kupovina od Severne Koreje znak je “ozbiljne nestašice u snabdevanju”, dodao je on a obaveštajne podatke je prvi objavio Njujork tajms.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru odgovor na izveštaj, saopštivši da kupovina pokazuje da je “sovjetsko oružje iscrpilo svoj potencijal”.

U objavi piše da dok Ukrajina prelazi na standarde NATO-a, Rusija ide ka pravcu standarda Severne Koreje, bilo da se radi o “oružju, politici ili životnom standardu”.

Prošle nedelje, zvaničnici Bajdenove administracije rekli su američkim medijima da su prve pošiljke dronova iranske proizvodnje isporučene Rusiji.

Američki obaveštajci veruju da su ruski operateri otputovali u Iran da bi prošli obuku o oružju serije Mohadžer-6 i Šahed.

Iran je zvanično negirao da isporučuje oružje bilo kojoj strani sukoba, ali je u julu američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da Teheran planira da Moskvi isporuči potencijalno stotine dronova za njen rat u Ukrajini, od kojih neki imaju borbene sposobnosti.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

5 × 2 =