Siniša Mali: Besramno lažu, svi podaci su dostupni javnosti

Ministar finansija i član Predsedništva SNS Siniša Mali reagovao je na lažne izjave predsednika Resornog odbora za privredu i finansije SSP Dušana Nikezića.

printscreen
printscreen

“Nikezić još jednom pokazuje koliko ne razume šta znači upravljanje javnim dugom jedne zemlje i priča o nekim izmišljenim milijardama evra duga prema NR Kini. Istina je, kao i uvek kada je reč o Nikeziću i njegovom šefu Đilasu, daleko od onoga što on govori. Te tvrdnje možemo da potkrepimo i tačnim podacima – dug Srbije prema Kini je trenutno 1,3 milijarde dolara (1,1 milijarda evra), a ukupni dug naše zemlje na početku godine je 26,7 milijarde evra. Krediti prema Kini su samo 4% od ukupnog javnog duga. Dakle, daleko od onih izmišljenih 50 milijardi javnog duga o kojima Nikezić govori. Svi pomenuti podaci su javno dostupni tako da je vreme da Đilas i Nikezić prestanu da besramno lažu”, rekao je ministar Mali.

On je još jednom ponovio da se krediti povlače kako se projekti realizuju, a da se sa druge strane otplaćuju kako dospevaju.

“Krediti koji se uzimaju ulaze u javni dug tek datumom povlačenja, a ne odmah, pri čemu Nikezić i Đilas ne znaju da se u međuvremenu vraćaju i stari dugovi. To se zove odgovorno upravljanje javnim dugom. To veoma uspešno radimo već godinama unazad jer, kao što vidite, naš javni dug je na početku godine 52,8% BDP-a, dok se sa druge strane sve najveće svetske ekonomije guše u dugovima i zadužuju enormnom brzinom zbog krize izazvane korona virusom. Dakle, ponosni smo što i u najtežim vremenima za ceo svet naš javni dug držimo u potpunosti pod kontrolom”, istakao je Siniša Mali.

On je dodao da je, zahvaljujući čeličnom prijateljstvu sa NR Kinom, i pametnom spoljnom politikom, Srbija postala jedan od lidera u Evropi i svetu po broju vakcinisanih građana.

“Kina je naš prijatelj i u dobrim i lošim vremenima. Predsednik Srbije je uspeo da nabavi još 500 hiljada vakcina kineskog proizvođača, što znači da smo do sada dobili već dva miliona Sinofarmovih vakcina. Zahvaljujući našoj saradnji i čeličnom prijateljstvu, uspeli smo da izgradimo Srbiju. Naši građani se voze novim putevima i prugama i najzad žive u zemlji koju zaslužuju. Gradimo i dalje, i u vreme najveće svetske ekonomske krize. Dalje, i kada se zadužujemo, mi to radimo da bismo dalje investirali, što podiže naš BDP, a Đilas i njegovi pajtosi su se zaduživali da bi u vreme izborne kampanje na nerealnim osnovama povećavali plate i penzije”, naglasio je ministar Siniša Mali.

Dodao je i da neće da dozvoli da mu o ekonomskoj politici pričaju oni koju su za vreme prethodne ekonomske krize dozvolili da stotine hiljada ljudi ostane bez posla.

“Svojom lopovskom politikom učinili su da Srbija stigne do rekordne nezaposlenosti, da se proizvodnje i fabrike ugase, dok su sa druge strane punili svoje džepove. Nikezić je zaduživao Srbiju po rekordno visokim kamatnim stopama, a mi te dugove i dalje vraćamo. Sa druge strane, zahvaljujući raznim malverzacijama i poslovima koje je radio sa državom, uspeo je da zaradi milijarde dinara. Tako da – neka prestane da obmanjuje javnost i da besramno laže. Za razliku od njih, mi smo pokazali šta znači odgovorna ekonomska politika i za vreme krize. Pohvalile su nas sve najvažnije finansijske institucije na svetu, a prethodnu, najtežu godinu, smo završili sa najboljim rezultatom kada je reč o privrednom rastu u Evropi”, zaključio je ministar finansija Siniša Mali.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 × three =