“Sledeća zima – ko živ, ko mrtav”

Gostujući na TV Prva, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da su naše devizne rezerve 2012. bile 5,5, a danas 14,3 milijarde.

Dodao je da smo utrostručili rezerve zlata, i da će plate sada biti 740 evra.

“Više i ne pitate da li će biti struje jer se podrazumeva da će biti”, rekao je Vučić dodavši da Nemci i Francuzi već govore o restrikcijama kod njih.

O protestu o ekploataciji litijuma, rekao je da nema potrebe da se protestuje.

“Da trajno zabranimo istražianje litijuma, tom bi trebalo staviti ludačku košulju jer bi se time odrekli 100 milijardi evra, time bismo se odrekli zapadne Srbije, ali taj se projekat ne nastavlja – ja samo govorim šta mislim. Ne možete da promenite moje mišljenje”, rekao je osvrnuvši se da konstataciju da je stopiranje eksploatacije jedna od najvećih grešaka.

“Ne nastavlja se ništa”, potvrdio je još jednom rekavši da se gorko kaje te greške za koju ne vidi način kako da ispravi.

“Pustio sam da neodgovorni i neozbiljni ljudi, koji su dobili ogroman novac spolja da razore taj projekat, pobede”, zaključio je.

O platama i penzijama

“Od 2. i 3. decembra za poljoprivredne penzionere, kao i one koji nisu plaćali doprinose, ide isplata penzija, a od 10. decembra ide i isplata uvećaniih penzija za novembar od oko 9,8 a zatim 12,1 odsto, tako da će ukupno od januara biti 20,8 odsto povećanje penzija koje je najveće do sada”, rekao je Vučić.

Takođe je potvrdio da će biti realizovano i najavljeno povećanje plata i pomoć mladima.

“Mi smo hteli vojnicima i onima koji rade direktno sa vojskom da povećamo toliko plate. Biće povećane plate i zavodu ‘Moma Stanojlović’ i tehničko-remontnim zavodima u Ccačku i Kragujevcu i tehničkim licima koja su pri jedinicama, to jest brigada. Ako se to ne svidja nekom, neka napusti, pošto ima puno ljudi bez posla koji hoće da rade taj administativni posao. Ali, nemamo dovoljno vojnika, imamo u sistemu odbrane ogroman broj ljudi, samo nemamo vojnika”, rekao je Vučić kometarišući to što će u Ministarstvu odbrane plate biti povećane 12,5 odsto, a 25 odsto vojsci.

O energetici

Kada je reč o energetici rekao je da trošimo mnogo.

“Mnogo trošimo i gasa i struje, juče smo potrošili 11,74 miliona kubika gasa – mnogo trošimo novca. Tako dnevno potrošimo oko 12,5 ili 13 miliona evra za gas, a građani vrate kroz račune samo tri do četiri miliona evra”, rekao je Vučić

Istakao je da se to radi iako je napolju toplo i napomenuo da pa pola građana u stanovima drži otvorene prozore jer je u njima pretoplo.

Naglasio je da se država snašla i da je obezbedila sve za svoje građane.

“Biće velikih problema, ali nama sada gasne elektrane završavaju veliki posao”, kazao je dodavši da je pomalo optimista i da ćemo pregurati zimu, jer je država mnogo toga preduzela, prvu, drugu, treću i četvrtu “liniju odbrane”.

“Sve je pod konac sada, a sledeće zime – ko živ ko mrtav”, izjavio je.

Obavestio je da je država kupila sve što je potrebno od hrane. “Kupili smo mnogo – kao hrčak”.

“Ulaziće svi u recesiju, ali je naša ekonomija u odnosu na region mnogo snažnija. Možda ćemo mi da budemo u teškom stanju, ali će mnogi drugi pre toga da propadnu”, rekao je Vučić.

Najavio je da nam predstoje velike i teške reforme u sferi energetike i da ćemo to “morati da izguramo”. Rekao je da je Srbija izgubila preko 10 milijardi zbog energenata, najmanje 4 milijarde zbog sukoba u Rusiji, ali da uprkos tome država napreduje.

“U najtežim uslovima zemlja najviše i najbrže napreduje. Po svim parametrima”, zaključio je.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

15 + one =