SRBI KOJI OVDE IMAJU PLAC PREKO NOĆI MOGU POSTATI MILIONERI: Zemlja vredi ČITAVO BOGATSVO, a nisu je hteli ni za DŽ

Mnogi su prepoznali potencijal biznisa koji se ogleda u kupovini placeva na Goliji dok im cena još nije “otišla u nebesa”. Ko je tada kupio parcelu, danas se “opario”

Pre otprilike dve godine jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina u Srbiji, Golija, zapala je za oko brojnim kupcima.

Usled pandemije korona virusa porasla je potražnja za placevima čije cene variraju iz meseca u mesec. Uglavnom uzlaznom putanjom.

Interesovanje za ovu sve popularniju turističku destinaciju u Srbiji najbolje ilustruju cifre. Naime, ar placa na Goliji nekada se prodavao za nekoliko stotina maraka, a sada brojka ide i do nekoliko hiljada evra.

Do pre deset godina čitali smo novinske članke sa naslovima “Zemlju neće ni za džabe”, jer se kompletno imanje na Pešteru, Goliji i Rogozni, površine i do 10 hektara, sa dobrom šumom, moglo kupiti za 10.000 evra, a često i jeftinije.

Prodavci su obično bili naslednici koji nisu imali nameru da se vraćaju u ovaj kraj. Ukoliko tada nisu prodali zemlju, danas za isti plac mogu zgrnuti dosta više novca.

Odgovor na pitanja koja li je tajna naglog skoka potražnje koji je za posledicu imao i skok cena i da li Golija ide stopama Zlatibora potražili smo od Milanka Boškovića vlasnika agencije za prodaju nekretnina.

S obzirom na to da je projekat razvoja Golije kao turističke destinacije proglašen od strane Vlade Srbije kao projekat od strateškog značaja, da JP Skijališta Srbije rade na projektovanju ski-staze i žičare i da će auto-put do Požege mnogo značiti za otvaranje Golije, odgovor na prvi deo pitanja može se naslutiti.

– U poslednje dve godine naglo je skočilo interesovanje za Goliju i ovaj kraj. Verovatno udela u tome ima i najavljeni autoput i izgradnja ski-staze. Mnogi sada otkrivaju i prepoznaju potencijal ove planine. Cene placeva su svakako porasle u poslednjih par godina zbog velike potražnje. U ovom trenutku veliki broj placeva je rasprodat, kaže Milanko za Espreso i dodaje da se još devedestih kupovalo i gradilo na Goliji, ali popularnost nije bila velika kao sada.

A sada cenu ara diktira lokacija, a ar zemljišta i na najneprivlačnijim terenima teško se može naći ispod hiljadu evra. Najskuplja i najtraženija su zemljišta uz asfaltni put preko Golije u njenom najatrakvinijem delu gde je dozvoljena gradnja.

– Cena ara se kreće od 1000 evra pa naviše, sve zavisi od lokacije. Ako je u blizini puta cifra ide i do 10.000 evra, ističe naš sagovornik.

Milanko navodi i da su mnogi prepoznali isplativ biznis u kupovini placeva na Goliji dok im cena još nije “otišla u nebesa”. Ko je tada kupio parcelu, danas se “opario”.

– To je klasični biznis. Ljudi su prepoznali isplativost ulaganja tj. kupovine placeva dok su još bili jeftiniji, pa su prodavali za dosta više novca kada je skočila potražnja, objašnjava naš sagovornik.

Cena nekretnina u samoj Ivanjici skočila je za oko 30 odsto, dok je na samoj Goliji to znatno više.

espreso

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seven − 3 =