Šta kupiti Vojsci Srbije za 600 miliona evra

Beograd — Srbija će u budžetu za ovu godinu izdvojiti preko 600 miliona evra za nabavku novog naoružanja kao i ostale vojne opreme

U stručnim krugovima ali i delu zainteresovane javnosti ta cifra podstiče debatu i otvara mnoga pitanja.

Šta će biti nabavljeno, odnosno šta bi se za taj novac moglo kupiti, a da je preko potrebno Vojsci Srbije?

Iznos od 600 miliona evra ipak nije toliko impresivna cifra ako se znaju cene pre svega inostrane vojne opreme, piše portal Tangosiks. Zvanično je početkom marta najavljeno da će biti „velikih ulaganja u Vojsku Srbije“ što se na osnovu dosadašnjih nabavki moglo i očekivati. Pre svega kada su u pitanju kupovine iz inostranstva, iako se sada potenciraju nabavke i domaćeg naoružanja.

Srpska vojna industrija, koja se dobrim delom oslanja na inostrane dobavljače ključnih komponenti, trebalo bi da u narednih par godina isporuči značajniji broj oklopnih vozila M-16 Miloš (sada ih Vojska Srbije ima 10, najavljena nabavka još 20), potom oklopnih vozila Lazar-3 (najverovatnije ih vojska sada ima 12, potpisan ugovor za nabavku 24 vozila vrednih oko 31,3 miliona evra), zatim samohodnih haubica B52 Nora M15 (u upotrebi jedna baterija sa 6 oruđa, najavljena nabavka ukupno 18 oruđa tj. tri baterije).

Osim navedenog, moguće su dalje nabavke ostalih domaćih sredstava poput MRAP oklopnih vozila M-20, terenskih vozila Zastava NTV, komandno-izviđačkih vozila BOV-KIV u različitim verzijama (trenutno VS poseduje 10), artiljerijsko-raketnih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu PASARS (VS sada ima bateriju sa 6 oruđa ali samo sa topom L/70 kalibra 40 mm odnosno bez raketnog naoružanja).

Na osnovu dostupnih zvanično objavljenih dokumenata, dobar deo predviđenih ulaganja otići će na projekte modernizacije postojećih sredstava od čega bi većina otišla na modernizaciju lovačkih aviona MiG-29, piše portal. Međutim, trenutno je aktuelan i program osavremenjavanja jurišnih aviona Orao a najavljena je i modernizacija lakih borbenih helikoptera GAMA kao i naoružavanje višenamenskih helikoptera Gazela opšte namene.

Od značajnijih sredstava Kopnene vojske tu su razvoji osavremenjavanja tenka M-84, borbenih vozila pešadije M-80, samohodnih haubica 2S1 Gvozdika (VS već raspolaže sa baterijom) i samohodnih višecevnih lansera raketa M77 Oganj (u naoružanje već uvedena baterija sa 7 oruđa).

Za Orao je najavljeno da će program razvoja paketa modernizacije biti završen ove godine i da će u naredne dve godine biti sprovedeni radovi na eskadrili od 12 aviona. Ipak, nije sasvim jasno da li je prototip potpuno funkcionalnog modernizovanog aviona završen. Što se tiče modernizovanih GAMA, nismo do sada videli prototip koji leti i koji je na letnim ispitivanjima, a nema ni demonstratora naoružane Gazele HO-42 i HO-45 (početak realizacije projekta je najavljen za kraj 2020. godine).

Ono na šta bi sigurno moglo otići najviše novca je nabavka helikoptera koji su u periodu 2016-2019. nabavljeni iz Rusije i Nemačke. Svakako da samo po 5 srednjih transportnih višenamenskih ruskih Mi-17V-5 i lakih višenamenskih nemačkih H145M kao i 4 ruska desantno-jurišna helikoptera Mi-35M nisu dovoljna da zadovolji potrebe Vojske Srbije. Kako za ekonomično održavanje i upotrebu, tako i za racionalno planiranje obuke pilota i tehničkog sastava.

Bilo bi poželjno da se u sledećim nabavkama eskadrile dopune do bar dva odeljenja od 8 letelica, dakle još po tri Mi-17V-5 i H145M kao i 4 Mi-35M, a to bi moglo da košta od 150-200 miliona evra. Nabavkom dodatnih Mi-17V-5 iz upotrebe bi se mogla povući dva Mi-8T koji su stari 40 godina a još jedno odeljenje Mi-35M moglo bi uticati da se iz naoružanja povuku naoružani helikopteri GAMA (čime bi prestala potreba za njihovom modernizacijom).

Sledeće što bi, posle helikoptera bilo najskuplje, jeste nabavka dodatnih baterija ruskih artiljerijsko-raketnih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu Pancir. Navodno je planirana kupovina još dve baterije čija se vrednost može proceniti na 200-250 miliona evra (to zavisi od više faktora, između ostalog i od broja nabavljenih raketa).

Od ostale tehnike RV i PVO koju bi bilo dobro nabaviti u skorije vreme jesu osmatračko-akvizicjski radari (OAR) kao i dodatan broj izviđačko-borbenih bespilotnih letelica. Prilikom nedavne posete 126. brigadi VOJiN na radarskom položaju Murtenica, na planini Zlatibor, ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je, između ostalog da će se „sistem odbrane zahvaliti njenim pripadnicima nabavkama novih radara“.

Poslednje opremanje 126. br VOJiN novom tehnikom izvršeno je juna 2016. godine kada su primljena dva polovna radara AN/TPS-70 američke proizvodnje koje je Srbija nabavila od Slovenije. U pojedinim domaćim medijima se od tada pisalo da će se novi radari najverovatnije nabaviti od Francuske (radari familije Ground Master), a moguće je da će se takvi sistemi nabavljati i od Rusije.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 5 =