Stejt department pohvalio Srbiju; Mali: “To je potvrda odlične ekonomske politike”

Beograd — Ministar Siniša Mali ocenio je da je novi izveštaj Stejt departmenta o fiskalnoj transparentnosti odličan pokazatelj uspešnosti reformi koje su sprovedene.

Kako je istakao, ovaj izveštaj, kojim je potvrđeno da Republika Srbija zadovoljava zahteve za fiskalnu transparentnost, potvrda je i odlične ekonomske politike koja se vodi u našoj zemlji.

Stejt department ocenjuje fiskalnu transparentnost vlada širom sveta još od 2008. godine, a minimum transparentnosti uključuje zahtev da su budžetski dokumenti javno dosputni, sadržajno kompletni, i generalno pouzdani, objavljivanje podataka o javnom dugu, kao i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa vladom i dozvola za eksplotaciju prirodnih bogatstava, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Mali je naveo da je transparentnost budžetskih dokumenata osnov demokratskog društva, jer građani moraju i treba da znaju na koji način se troši njihov novac i podsetio da Srbija u odnosu na vreme kada su neki drugi vladali sada i priprema i usvaja budžet kako je propisano, a ne beži ni od usvajanja završnog računa, u kojem su troškovi vidljivi.

“Ova ocena zapravo oslikava uspeh Vlade Republike Srbije, koja je posvećena unapređenju ove oblasti. Osim rasprave o budžetu, mesečnih izveštaja o prihodima i rashodima, javnost se redovno informiše o stanju javnog duga, a između ostalog zahvaljujući zakonskim rešenjima još više se poboljšava poslovno okruženje u zemlji. Takođe, svake godine izrađujemo Građanski vodič za budžet, koji pomaže našim građanima da bolje razumeju na šta se troši novac”, rekao je on.

Kaže da ga posebno raduje što je prepoznat napredak Srbije u ovim oblastima, jer od efekata tog procesa kojem je država bila posvećena, koristi imaju i građani i privreda.

“Fiskalna transparentnost nam omogućava da izgradimo još veće poverenje tržišta i osnaživanje ekonomske aktivnosti. Sve to treba da donese korist i privredi i građanima, s ciljem unapređenja ekonomskog razvoja i stabilnosti, posebno u ovim teškim vremenima zbog krize koja je izazvana pandemijom virusa korona”, naveo je on.

Naglasio je da je prepoznata fiskalna transparentnost od nemerljivog značaja za još veći kredibilitet zemlje, posebno kada je u pitanju međunarodno tržište kapitala.

“Za dalji razvoj naše zemlje veoma je važno dalje razvijanje finansijskog tržišta, jer utiče na razvoj proizvodnje, povećanje bruto domaćeg proizvoda i ostvarivanje akumulacije. U poslednje vreme posebno smo posvećeni zelenim projektima, a plan je da naša zemlja po prvi put izda zelene obveznice na međunarodnom finansijskom tržištu. Na taj način obezbedićemo finansiranje projekata koji doprinose ekološkoj održivosti, što predstavlja neophodnost čitavog sveta, gde se sve više ulaže u zaštitu životne sredine”, naveo je on.

Mali je objasnio da je Srbija uprkos krizi uspela da umanji razorne efekte šokova izazvanih pandemijom virusa korona, odnosno da održi makroekonomsku stabilnost, da svoje obaveze ispunjava u dogovorenom roku, da javni dug drži na stabilnom nivou, ispod 60 odsto BDP-a, koliko je propisano Mastriškim ugovorom.

“Sve ovo je od izuzetnog značaja za privatni sektor i za građane koji imaju čemu da se nadaju, pošto smo transparentnošću, kao i postizanjem i održavanjem makroekonomske i finansijske stabilnosti, poboljšanom fiskalnom disciplinom i zahvaljujući ogromnom napretku kada je u pitanju izmena zakona koji poboljšavaju poslovno okruženje na pravom putu da postignemo veoma visoku stopu rasta ove godine. Očekivana stopa rasta u Srbiji je šest odsto, ali biće i veća, do 6,5 procenata, što znači da će biti još više novca za investicije, kao i za povećanje plata u javnom sektoru i penzija”, rekao je Mali i dodao da očekuje da će do kraja godine prosečna plata biti oko 600 evra.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

18 + six =