Strah od ruskog oružja: Putin je pretnja još jednoj državi?

Letonija će možda morati da poveća svoj vojni budžet i uvede obaveznu vojnu službu da bi se zaštitila Rusije, rekao je predsednik Egils Levits.

Članica NATO-a i EU, Letonija planira da postepeno poveća potrošnju za odbranu sa sadašnjih 2% BDP-a na 2,5% do 2025. godine kako bi ojačala svoju vojsku nakon invazije na Ukrajinu od 24. februara od strane susedne Rusije.

Levits, 67, rekao je da postojeći planovi potrošnje uključuju izgradnju više baza za smeštaj NATO trupa, ali da će Letonija, bivša sovjetska republika poput Ukrajine, možda morati da investira više. “Bezbednost je prioritet naše politike danas“, rekao je Levits za Rojters. “Već smo obećali 2,5 odsto BDP-a, ali to možda neće biti dovoljno i za to moramo da se pripremimo.”

Povratak vojnog roka

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Levits je predložio da se ova obaveza odnosi na sve građane, bez obzira na pol. “Mislim da u tome treba da imamo ravnopravnost i podržavam tu ideju za sve građane Litvanije određenog uzrasta…to treba da se uradi bez obzira na njihov pol“, rekao je on.

Oba predloga, vojni rok i povećanje vojnog budžeta, trebalo bi da raspravlja parlament. Ministarstvo odbrane želi da služenje vojnog roka počne kao dobrovoljno naredne godine, a da postane obavezno od 2028. godine. Upitan da li očekuje direktan vojni sukob između baltičkih zemalja i Rusije, Levit je rekao: “Ne… I to iz jednog osnovnog razloga – NATO je sposoban da odbrani svaku svoju članicu i za to postoji veoma jaka politička volja. ”

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two × 4 =