Strepe zbog Gasproma – pa uvode hitne mere

Otcepljeni moldavski region Pridnjestrovlje najavio je hitne mere za ograničenje potrošnje gasa zbog zabrinutosti da će ruski Gasprom smanjiti isporuke.

Savet bezbednosti Pridnjestrovlja saopštio je da je usaglasio mere na sastanku održanom u četvrtak, na kojem je rečeno da deficit gasa u regionu iznosi u oktobru 36,9 miliona kubnih metara, javlja Rojters.

Moldavija, jedna od najsiromašnijih evropskih zemalja, oslanja se na ruski gas i teško je pogođena rastom cena gasa nakon sukoba Rusije i Ukrajine.

“Ograničenja obima potrošnje gasa se uvode industrijskim preduzećima. Niži obim isporuka gasa moldavskoj GRES termoelektrani takođe će doprineti smanjenju potrošnje“, navodi se u saopštenju.

Lideri Pridnjestrovlja kažu da ih je Gasprom obavestio da će u novembru smanjiti snabdevanje za 40 posto.

Prozapadna vlada Moldavije je podržala Ukrajinu u ratu protiv Rusije i zabrinuta je za stabilnost u Pridnjestrovlju, nepriznatom otcepljenom delu zemlje na kojem se nalaze ruske trupe, navodi britanska agencija.

Vadim Čeban, koji je na čelu moldavske kompanije za prirodni gas Moldovagaz, izjavio je juče da je kompanija platila 53,5 miliona dolara Gaspromu da izmiri račun za septembarske isporuke gasa i da je uplatila avans od 27,4 miliona dolara za isporuke u oktobru.

On je danas na mreži za razmenu poruka Telegram izrazio zabrinutost zbog visokog nivoa dugova za gas moldavskih domaćinstvava i preduzeća.

Čeban je dodao da Moldovagaz pokreće postupak “isključenja sa gasne mreže onih potrošača koji imaju dugove” kako bi zaštitio moldavski sistem snabdevanja gasom i sprečio dalji rast dugova, ali nije ulazio u detalje.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

two + eight =