Stručnjaci o kirijama u 2023: “Cene sada došle na normalan nivo”

Stanovi za izdavanje za samo nekoliko meseci poskupeli su širom Srbije. Najveće povećanje zabeleženo je u beogradskim opštinama zbog dolaska velikog broja izbeglica iz Rusije i Ukrajine.

Kirije su preko noći na centralnim lokacijama udvostručene, a negde su povećanja su išla i više. Na pitanje da li će trend rasta nastaviti i u narednoj godini i kada će se cene vratiti na staro, struka ima i dobre i loše vesti.

“Pokazalo se da je udarni talas izbeglica prošao, tako da se očekuje smirivanje cena kirija i da one neće više rasti. Moguće je i da će doći do malog korigovanja cena i da će da se spuste na 10 odsto, ali teško da će se cene vratiti na staro. Verovatno je da će ostati na ovome”, kaže za Blic Milić Đoković, procenitelj i stručnjak za nekretnine.

Vladimir Đukanović, investitor, slaže se sa činjenicom da su cene kirija u Beogradu “eksplodirale” od dolaska velikog broja Rusa, jer, kako kaže, u Beogradu već fali stanova za rentiranje. Ipak smatra da su kirije nekretnina pre poskupljenja bile niske i da su sada došle na normalan nivo.

“Danas ko god da ima stan za izdavanje, ne mora ni da ga oglasi odmah će da ga izda. Međutim, sa druge strane, rente u Srbiji su bile izuzetno niske u odnosu na cene nekretnina. Po starim cenama na godišnjem nivou se zarađivalo od 2 do 3 odsto što je apsolutno neprihvatljivo kada je neki normalan povrećaj na nekretninu što se tiče rente nekih 4, 5 do 6 odsto. To nema nigde da vi u centru grada, i na vrhunskoj lokaciji nađete stan za 200 evra. Sada je to po meni došlo na neki normalan nivo, kaže Đukanović za Blic.

Činjenica je da su cene kirija krenule uzlaznom putanjom od dolaska Rusa u Srbiju, koji su najveće interesovanje pokazali za život u prestonici. Ogromna tražnja uglavnom je udvostručila mesečne kirije u najatraktivnijim beogradskim opštinama, ali ni okolne opštine nisu mnogo zaostale za povećanjem.

Promena u trendu kretanja mesečnih kirija naterala je mnoge podstanare da napuste trenutno mesto boravka, a nek su se čak odselili i iz grada. Sticaj okolnosti mnogim stanodavicima otvorio je mogućnost dobre zarade pa su bez obzira isterivali dugogodišnje stanare i ustupali nekretninu onome ko ponudi više.

Cene

Samo u poslednjih mesec dana najam stanova poskupeo je skoro u svim beogradskim opštinama a naveće povećanje zabeleženo je u naselju Mirijevo i to za 25 odsto. Praktično, prosečna kirija u ovoj beogradskoj opštini popela se za nešto više od 100 evra, na okruglo 500. Jednosobni stanovi su mogli da se nađu za 250 evra, a danas se izdaju za 600, a trosobni i za više. Na atraktivnim lokacijama, ova razlika biva samo još izraženija.

Stanova površine preko 50 kvadrata, sa časnim izuzecima, nema za manje od 500 evra mesečno. Na primer, stan od 55 kvadrata na zemunskom keju oglašen je za čak 600 evra, ali ni veći stanovi nisu ništa jeftiniji. Dvosoban stan u opštini Zvezdara površine 68 kvadrata izdaje se po ceni od čak 950 evra.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × one =