Suprotstavili se Rusiji: “Treba da imamo izbor, a ne da budemo ograničeni na rublju”

Partneri Rusije u Evroazijskoj ekonomskoj uniji (EEU), postsovjetskom trgovinskom bloku, trebalo bi da imaju izbor valuta kojima će plaćati prirodni gas.

To je izjavio kazahstanski ministar energetike Bulat Akčulakov dodavši da ne treba da budu ograničeni na rusku rublju.

Evroazijska ekonomska unija razgovara o stvaranju jedinstvenog tržišta nafte i gasa, a Rusija je predložila upotrebu rublje kao valute plaćanja, rekao je Akčulakov na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Kazahstan, druga po veličini ekonomija u tom petočlanom bloku, se ne slaže s tim.

“Naš stav tokom nedavnih razgovora bio je da to mora da bude jedna od opcija koju će izabirati ugovorne strane”, rekao je Akčulakov.

Ovaj stav je, prema oceni Rojtersa, novi primer da se bivše sovjetske republike Centralne Azije sve više suprotstavljaju Moskvi, svesne svoje nove pozicije, budući da Rusija gleda njihova tržišta i trgovinske puteve kao na mogućnost da zaobiđe zapadne sankcije.

Moskva, suočena sa sankcijama Zapada zbog napada na Ukrajinu, zatražila je ove godine da zapadni kupci plaćaju u rubljama njene isporuke gasa, kako bi zaštitil zamrzava njenog novca u stranim bankama, a takođe želi da da smanji ulogu dolara u globalnoj trgovini.

Kazahstan izvozi gas, ali ga i uvozi iz susedne Rusije, jer su samo neki njegovi regioni bogati ugljovodonicima.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

fifteen + four =