SVE OČI UPRTE U SEVER KOSOVA UOČI ROKA O PREREGISTRACIJI VOZILA: Trenutno mirno, KFOR dežura na pojedinim deonicama

Uoči jednostrane odluke privremenih prištinskih institucija o preregistraciji srpskih registarskih oznaka na tzv. „RKS“ tablice, situacija na severu Kosmeta je mirna.

Iako se saobraćaj na svim putnim pravcima u ovom delu pokrajine odvija normalno, prema saznanjima “Novosti” primetno je manje vozila na regionalnom putu Kosovska Mitrovica-Raška, odnosno Mitrovica-Leposavić-Jarinje. Patrole KFOR kao i proteklih dana i nedelja dežuraju na pojedinim deonicama.

Inače, Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini saopštilo je da se u svim centrima za registraciju vozila mogu izvršiti promene srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu i Metohiji na tzv. RKS tablice i da će taj rok kako se navodi u pomenutom saopštenju trajato do 21. aprila sledeće godine. Istovremeno, kako navode iz ministarstva prištinskih privremenih institucija, od sutra, 1. novembra, počinje opominjanje vozača da su vozila sa srpskim registarskim oznakama gradova na Kosovu i Metohiji sa „nelegalnim tablicama“ sa zahtevom da ih preregistruju.

– Od 1. novembra počinju ukori građanima, a od 21. novembra do 21. januara, svim vlasnicima vozila koji se kreću na teritoriji Kosova sa nelegalnim registarskim tablicama PR, KM, PZ, GL, UR, PE, DA ili ĐA, biće izrečena novčana kazna od 150 evra, u skladu sa važećim zakonodavstvom – navodi se u policijskom saopštenju, upućenom građanima – saopšteno je.

I dok se proteklih dana moglo nezvanično čuti da je do sada preregistrovano svega osamnaest vozila, pri čemu samo dva vozila na severu Kosmeta, a ostatak južno od reke Ibar, građani severa Kosmeta i dalje tvrde da ne žele da menjaju svoje „KM“ tablice koje uglavnom koriste na ovom području. Istovremeno politički predstavnici Srba ističu da su registarske tablice glavna tema među građanima i da oni svakodnevno proteklih dana i nedelja apeluju na građane da ostanu mirni i suzdržani.

srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × two =