Sve su pogrešno shvatili, ili možda nisu? Turska potvrdila

Vašington — Nakon što je Rojters objavio vest da su SAD otkazale premeštanje dva ratna broda u Crno more, oglasio se Vašington

Podsetimo, Rojters je naveo da su im neimenovani obavešteni izvori potvrdili da je Američka ambasada u Ankari obavestila tursko ministarstvo spoljnih poslova o otkazivanju, ali nisu naveli razlog, a Anadolija je kasnije izvestila da Ankara nema nova obaveštenja o potencijalnom naknadnom raspoređivanju ratnih brodova SAD.

Rojters prenosi da su američki zvaničnici saopštili da je Turska možda pogrešno shvatila prvobitno obaveštenje i da raspoređivanje nikada nije potvrđeno, a da SAD često obaveštavaju Ankaru o potencijalnom pristupu Crnom moru, što ne znači nužno da će brodovi zaista proći, već se osigurava da ako odluče, već imaju potrebno odobrenje.

Agencija navodi da su Vašington i NATO uznemireni nagomilavanjem ruskih trupa u blizini Ukrajine i na Krimu i da je prošle nedelje Turska saopštila da zbog toga SAD šalju dva ratna broda u Crno more, a da je Rusija takvu odluku nazvala neprijateljskom provokacijom.

Rojters prenosi da je nakon obaveštenja o američkim ratnim brodovima, ruska mornarica juče započela manevre u Crnom moru na kojima je uvežbavala gađanje ciljeva na moru i u vazduhu.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je dan ranije Moskvu da okonča nagomilavanje svojih trupa u blizini Ukrajine, što su učinili i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Džo Bajden, a turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na smirivanje tenzija u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini, navodi agencija.

U međuvremenu, oglasila se Ankara odakle je saopšteno da su amerikanci otkazali prolazak njihovih brodova kroz Crno more.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − nine =