Sve teže do stana: Zakupnine divljaju, u agencijama za nekretnine više od 20 poziva na sat

Sve više Ukrajinaca i Rusa dolazi u Srbiju. Agenti za nekretnine kažu da su zbog toga cene zakupa nekretnina u prestonici porasle od 30 do 50 odsto, a u Novom Beogradu čak za 100 odsto.

Najčešće se pominje statistika, a zaboravlja se da su stanodavci dužni da rentiranje stanova prijave Poreskoj upravi u roku od 30 dana i plaćaju porez u iznosu 20 odsto od visine zakupnine. Do sada je registrovano 17.600 Rusa i Ukrajinaca s dozvoljenim boravkom u Srbiji, a prema podacima Agencije za privredne registre, u proteklih sedam meseci registrovano je osnivanje više od 2.000 ruskih firmi, prenosi RTS.

Pre šest meseci, menadžer u IT sektoru Pavel Gonza, sa još 300 kolega, stigao je iz Moskve u Beograd. Kaže da su morali da se isele iz rodnog grada zbog nemogućnosti poslovanja. Poslovni prostor pronašli su u Novom Beogradu, a svi su pronašli i krov nad glavom.

“Bilo je jako složeno naći stanove za tako veliki broj ljudi, a posebno kada su svakim danom cene rentiranja bile sve veće. Našli smo dobru agenciju koja je uspela da u tako kratkom roku pronađe stanove za sve moje kolege. Ja sam tražio dvosoban stan do hiljadu evra, međutim našli smo za 1.300 evra, kvalitetan i blizu posla, sa pogledom na reku”, kaže Pavel Gonza, menadžer informacionih tehnologija iz Moskve.

Veliki broj stanova se rentira u “Beogradu na vodi”, njih oko 300, a agenti za nekretnine primećuju da je povećana potražnja nameštenih dvosobnih i trosobnih stanova. Rusi i Ukrajinci pristaju na mnogo veću rentu od domaćih zakupaca, pa stanova za izdavanje, posebno u Novom Beogradu, gotovo da nema.

“Stan koji je sa tri spavaće sobe je negde 3.000 do 3.500 evra u zavisnosti od opremljenosti. Što se tiče poziva, ovih dana imamo potpuno vanrednu situaciju gde ne možemo da postignemo da obradimo sve zahteve, bude i preko 20 poziva u jednom satu”, navodi Nenad Avram, “Eminent nekretnine” Beograd.

Sve više cene stanova i u Novom Sadu

Cena iznajmljivanja stanova skočila je i u Novom Sadu, jer je sve više Rusa i Ukrajinaca i u tom gradu.

“Garsonjere koje su koštale oko 200 evra koštaju oko 300 evra, možemo reći da je cena svih nekretnina skočila oko 30 posto. Nešto luksuzniji i bolje nameštene nekretnine možda i čak 40 posto. Inače, u ovo vreme godine pošto počinje školska godina dolazi veliki broj studenata i drugih ljudi koji rade u Novom Sadu tako da su i oni osetili taj porast cena, oni se dovijaju na razne načine uzimaju veće stanove koje iznajmljuje više njih”, ističe Mihailo Radović, “Total nekretnine” Novi Sad.

Svakog dana rentira se više od pola miliona nekretnina

U Srbiji se, prema gruboj računici, svakog dana rentira više od pola miliona nekretnina, ali tek jedan odsto njih za to plaća porez. Ni posle popisa stanovništva, koji je u toku, neće se znati tačan broj stanova koji se iznajmljuju, jer se ti podaci prikupljaju u statističke svrhe.

“Mi imamo pitanje koje se odnosi isključivo na domaćinstvo. Kada dođemo u stan u kome se nalazi privremeno prisutno lice, to je na primer student iz Kikinde koji studira u Beogradu, ono je privremeno prisutno lice, znači nije domaćinstvo, ne postavljamo mu to pitanje. Dakle, popisom nećemo dobiti broj stanova koji se rentiraju”, naglašava Petar Korović iz Zavoda za statistiku.

U većini evropskih zemalja stanovi se izdaju posredstvom agencija koje vode računa o tome da porez i svi ostali troškovi budu plaćeni. Stanodavci plaćaju porez, ali zato ne moraju da jure nesavesne zakupce zbog neplaćenih računa. S druge strane, ako u rentiranom stanu nastane šteta, polise osiguranja to nadoknađuju. Tako su cene rentiranja stabilne, a zakupci zaštićeni.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eleven + eleven =