Taman kad smo pomislili da prolazi – doktorka Plavšić: “Biće 1.000 zaraženih dnevno za dve nedelje”

Mnoge koji smatraju da je epidemija korona virusa prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost, brojevi već danima demantuju, a prema predviđanjima pojedinih srpskih stručnjaka već za dve nedelje ponovo možemo doći do četvorocifrene brojke!

Kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter navela primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, broj inficiranih korona virusom se polako povećava iz dana u dan.

Broj novozaraženih se prema njenim rečima prošle sedmice kretao oko 300, poslednjih dana već prelazi 500, a doktorka očekuje da će za oko dve sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba dnevno.

U ovom trenutku, kako je konstatovala, uglavnom se radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

Kome je potrebna četvrta doza vakcine

“Naravno, nema mesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma”, napisala je Plavšić.

Kako je dodala, preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova vakcina jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra.

“Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posledica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, to je nerealno očekivati”, piše primarijus dr Slavica Plavšić u svojoj objavi na Tviteru.

Hibridni imunitet najbolja zaštita protiv omikron sojeva

Prema njenim rečima, najbolju zaštitu protiv omikron sojeva (BA4 i BA5) daje takozvani hibridni imunitet. Reč je o kombinaciji imuniteta stečenog ranijim zaražavanjem delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze.

“Zato su najveća očekivanja od takozvane bivalentne vakcine (delta+omikron) koju prouzvodi i ispituje kompanija Moderna. Ona u kliničkim ispitivanjima daje bolje rezultate nego pojedinačne vakcine. Infekcija omikronom daje vrlo slab i kratkotrajan imunitet”, zaključuje u svom tvitu dr Plavšić.

Kome se preporučuje četvrta doza

Kad je reč o tome kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv korona virusa, Institut “Batut” je već izdao stručno metodološko uputstvo u kojem se navodi da drugu buster, odnosno četvrtu dozu vakcine, mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci.

“Druga buster, odnosno, četvrta doza vakcine protiv kovida-19, preporučuje se osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, starijima od 60 godina, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa pacijentima”, navodi “Batutovo” uputstvo dr Milica Milošević, šef Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja.

Inače, u svom tvitu o potrebi vakcinacije, primarijus dr Slavica Plavšić se osvrnula i na imunizaciju protiv drugih zaraznih bolesti, ne samo kovida.

“Izvesna je epidemija morbila”

“Zabrinjavajući je izuzetno nizak procenat vakcinacije dece MMR vakcinom, tako da je epidemija morbila sasvim izvesna. Čak je i u velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad, obuhvat vakcinacije tek oko 50 odsto. U Novom Pazaru i Tutinu samo oko 10 odsto, iako je ova vakcina zakonom obavezna. Za stvaranje kolektivnog imuniteta neophodnan je obuhvat od preko 90 odsto vakcinisanih. Izgleda da je u ovim krajevima svest o značaju vakcinacije na najnižem nivou”, piše Plavšić.

Doktorka je dodala podatak kao ilustraciju “niske svesti o neophodnosti vakcinacije”.

“Dokaz za to da je i za izuzetnu vakcinu protiv HPV virusa koji izaziva karcinom grlića materice, penisa, anusa, ali i tonzila, grla i pluća, broj prijavljenih u Novom Pazaru – nula! Teši odličan odziv za ovu vakcinu u beogradskim opštinama. Teško je prihvatiti situaciju da se deca i ljudi mogu zaštiti od zaražavanja, čak i od toga da ne dobiju neke vrste raka jednostavnom, besplatnom lako dostupnom vakcinacijom protiv ovih bolesti, a da to ipak ne čine”, upozorava u svojoj Tviter objavi dr Slavica Plavšić.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

five × 2 =