Testiraju decu na koronu i to uz pomoć lizalica

Autorka testova koji se rade pomoću ispiranja usta pronašla nov način za testiranje dece.

Novi test u obliku lizalice se daje u nekim austrijskim vrtićima kao alternativa za klasični test koji ne nailazi na odobravanje kod dece najmlađeg uzrasta.

Iako su najmlađi pošteđeni nekih restriktivnih mera, postoje strahovi da bi ponovno otvaranje škola i vrtića, uz pojavljivanje zaraznije, britanske varijante virusa, koja je dominanta u delu evropskih država, moglo da ubrza širenje koronavirusa među mladima i decom.

To bi moglo da doprinese ponovnom rastu broja zaraženih i ugrozi dosadašnje uspehe kampanja za promovisanje vakcinacije, piše agencija “Frans pres”.

Kako bi “pratili zarazu” i pružili “razumnu alternativu za testiranje”, austrijska provincija Burgenland je već naručila 35.000 testova lizalica, rekao je portpraol tamošnje regionalne vlade.

Pokrajina je naručila takve testove nakon uspešnog pilot-projekta u vrtićima, a roditelji su pismeno obavešteni da će svako dete da dobije tri besplatna testa nedeljno.

Na delu za upotrebu piše: “Stavite test u usta, cuclajte 90 sekundi, stavite test u skladište, čekajte 15 minuta i proverite rezultat”.

Nakon prvobitnog razočaranja što nemaju jarke boje i sladak ukus kao prave lizalice, nego liče na “preuveličan” klasični test, otac i grafički dizajner Dominik Krotšček istakao je kako je njegov trogodišnjak ipak pristao na taj test.

“Tu nema problema, ponovili smo to danas i uspelo je”, rekao je, pa dodao da “misli da ima smisla da su u obrazovnom sektoru strože kontrole”.

Testove u obliku lizalica osmislila je Manuela Fedinger, vođa laboratorije u bečkoj bolnici “Car Franc Jozef”. Ona je i autorka jednostavnog testa koji se koristi tako što se ispiraju usta, a koji je sad rasprostranjen u Austriji.

Nakon što je prošle godine dobila priznanje grada Beča za taj izum, gradonačelnik austrijske prestonice pitao je da li ima neki predlog za decu.

“Imam ideju i za to”, odgovorila je Manuela Fedinger.

Ona u pet bečkih vrtića sada sprovodi istraživanje na deci staroj između jedne i šest godina kako bi ustanovila koliko su precizni testovi u obliku lizalica i da li mogu da uđu u širu primenu.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

seventeen − 10 =