Testovi pokazali efikasnost kubanske antikovid vakcine od 92,28 odsto

Kubanski kandidat za antikovid vakcinu Abdala pokazuje efikasnost od 92,28 odsto protiv te bolesti na kliničkim probama, saopštila je sinoć laboratorija koja razvija ovaj preparat.

Vakcina Abdala, koju razvija državna farmaceutska grupa Bio Kuba Farma, pokazuje (CIGB) efikasnost od 92,28 odsto posle tri dobijene doze, objavila je preko Tvitera ta grupa.

Vakcina je u finalnoj fazi kliničkih proba i treba da dobije zvanično odobrenje kubanskih vlasti krajem juna ili početkom jula.

To je drugi kubanski kandidat za vakcinu, pored vakcine Soberana dva instituta Finlej.

Vest je lično saopštena kubanskom predsedniku Migelu Dias-Karnelu koji je onda uputio čestitke preko Tvitera.

“Pogodjeni sa dve pandemije (kovid i blokada) naši naučnici instituta Finlej i CIGB prevazišli su sve prepreke i dali nam dve vrlo efikasne vakcine Soberana dva i Abdala”, napisao je on.

U subotu je insititut Finlej za vakcinacije objavio da njegov kandidat za vakcinu Soberana dva, ima efikasnost od 62 odsto posle dobijene dve od tri doze.

To je po institutu ohrabrujuć rezultat jer se uzimaju u obzir nove varijante virusa koje cirkulišu na Kubi. I ta vakcina treba uskoro da dobije zvanično odobrenje.

To će biti prve antikovid vakcine razvijene i proizvedene u Latinskoj Americi kada budu dobile zvanično odobrenje za upotrebu.

Kubanski naučnici su više puta osudili teškoće s kojima se suočavaju zbog američkog embarga na snazi od 1962. godine, dodatno pojačanog pod administracijom predthodnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Kubanska vlada bi htela da se u avgustu vakciniše 70 odsto od njenih 11,2 miliona stanovnika, a cela populacija pre kraja godine.

Zbog embarga Kuba je počela da razvija sopstvene lekove tokom 1980-ih godina. Od 13 vakcina u njenom programu vakcinacija, osam su proizvedene lokalno.

betq

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

four × 1 =