Tihi “ubica” vreba iz kuhinje: Loš je po naš organizam čak i kada se ne koristi

Nova studija povezuje šporete na plin sa jednim od osam slučajeva astme u detinjstvu, objavila je američka Komisija za bezbednost potrošačkih proizvoda, ističući kako će razmotriti njihovu zabranu.

Negativan uticaj ovih uređaja na zdravlje ljudi je daleko veći pa onima koji ne žele ili ne mogu da se odreknu šporeta na plin, savetuje se nekoliko načina za smanjenje njegove štetnosti, piše hedgehogelectric.com. 

Postoje dva načina na koje plinske peći zagađuju naše domove. Prvi je najočigledniji – kad su u upotrebi. Gas stvara toplotu koja uzrokuje vezanje kiseonika i azota plamenom.

Oni se kombinuju kako bi stvorili azot oksid i azot dioksid, zajednički poznate kao NOx, koji mogu da iritiraju pluća. Ipak, to nije jedino jedinjenje koje bi trebalo da nas brine. Kuvanje na plin takođ može da emituje ugljen monoksid, čestice, pa čak i formaldehid. Svi oni imaju razne štetne uticaje na zdravlje i nerretko utiču i na disajni i kardiovaskularni sistem. 

Sve veći broj istraživanja pokazuje da šporeti na plin ispuštaju otrovna jedinjenja čak i kada se ne koriste. Među onima koji najviše zabrinjava je benzen, koji je kancerogen. Studija PSE Health Energy otkrila je benzen u 99 posto uzoraka uzetih u domovima u Kaliforniji. Druge otkrivene hemikalije uključuju ksilen, toluen i etilbenzen koji takođe mogu uzrokovati probleme sa disajnim sistemom pa čak i rak. 

Studija PSE Health Energy otkrila je da šporeti na plin mogu da emituju onoliko benzena koliko i cigareta, što ih čini sličnim pasivnom pušenju.Čak i kada je ugašen, loše utiče po naš organizam, navode doktori. 

“Nivo benzena kod ugašenog špreta na plin je isti kao i u kući u kojoj žive aktivni pušači”, izjavio je Set Šonkof, izvršni direktor PSE Energy Health. 

Istraživanje objavljeno prošle godine pokazalo je da emisije NOx kada je ovaj uređaj u upotrebi mogu premašiti sigurnosne standarde za kvalitet za nekoliko minuta.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

sixteen + 12 =