“To je prosrpska politička organizacija destrukcije demokratskih potreba”

Podgorica — Bivši premijer i poslanik najuticajnije opozicione DPS Duško Marković istakao da Demokratski front nije ni demokratski ni crnogorski.

Prema njegovoj oceni, DF je prosrpska politička organizacija destrukcije demokratskih potreba Crne Gore i njenog razvoja.

DF, prema rečima Markovića, sebe smatra političkim predstavnikom srpskih interesa u Crnoj Gori.

“Ona je praktično instrument srpske vlasti u realizaciji strateškog cilja koji nam je i zvanična Srbija ponudila, a to je tzv. srpski Svet. Dakle, DF ne živi političkim životom Crne Gore, potrebe njenih građana, već interesima Srbije u regionu koji je negde definisan u okviru te strategije srpskog Sveta, što znači da Srbija treba da obezbedi uticaj ili kontrolu nad svim državama u regionu u kojima žive Srbi”, tvrdi Marković u intervjuu za sarajevsku Federalnu TV, koji je objavio na svom tviter nalogu.

Dodao je da “to jednostavno nije moguće” i smatra da je “politički veoma opasno da takvi lideri budu u vladi”.

“Mislim da bi ta vlada izazvala nove podele i sukobe u Crnoj Gori. Mislim da bi oni, iako su danas izuzetno snažni, bili dodatno podstaknuti. Videli ste njihove stavove i retoriku na pitanju Rezolucije o Srebrenici. Prosto gradjanin, a ne javni delatnik ili političar, ne može da veruje da neko u parlamentu, a posebno ko sebe predstavlja liderom neke političke organizacije u Crnoj Gori, može na tu temu tako da govori”, smatra Marković.

Marković je rekao da misli da Temeljni ugovor Crne Gore i SPC neće biti na štetu države.

Ne zna, kaže, ni zbog čega se pravim fama oko ugovora sa SPC-om od aktera koji treba da dovedu do njegovog potpisivanja.

“Temeljni ugovor je dokument koji potpisuje država sa jednom verskom zajednicom. Do sada, taj ugovor se drži u tajnosti i zatvoren i onda nastaju različite vrste spekulacija šta je u tom temeljnom ugovoru. Premijer Krivokapić se, kao i uvek, odnosi nedosledno prema tom pitanju. Trebalo bi imati temeljni ugovor”, ističe Marković.

U slučaju da dođe do vanrednih izbora, Marković kaže da je sasvim siguran da bi proevropske snage u Crnoj Gori ubedljivo osvojile vlast.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

9 − 3 =