UŽIVO Ubijeno 10.000 vojnika; Spremaju predaju?; Oborena raketa

Ukrajina tvrdi da je Rusija gađala luke na Dunavu, dok Moskva tvrdi da je gađana industrijska oblast na jugu Rusije.

21:30

Iznad Berdjanska oborena ukrajinska raketa

Ruske snage PVO presrele oborile su ukrajinsku raketu iznad grada Berdjanska u Zaporoškoj oblasti, saopštile su operativne službe regiona. Kako se navodi, u napadu nema žrtava.

21:30

Ukrajinci kod Rabotina izgubili 10.000 vojnika

Ukrajinska vojska je za vreme borbi u okolini mesta Rabotino u Zaporoškoj oblasti izgubila oko 10.000 vojnika, a samo za poslednje dve nedelje oko 3.000, izjavio je vršilac dužnosti regiona Evgenije Balicki. 

On je rekao i da je na frontu i dalje veliki broj leševa vojnika koje ukrajinska strana ne stiže da preuzme kako bi bili sahranjeni.

21:27

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

U kupjanskom pravcu ruske snage su poboljšale položaj duž linije fronta i odbile su tri napada protivnika u području mesta Novojegorovka u Harkovskoj oblasti. 

Ukrajinske snage su izgubile do 100 vojnika. Uništen je i artiljerijski sistem M777 američke proizvodnje. U zaporoškom pravcu za dan je likvidirano do 40 ukrajinskih vojnika, kao i vojna tehnika američke i britanske proizvodnje; 

U južnodonjeckom pravcu ruske snage su odbile napad jurišnih jedinica ukrajinske vojske koja je izgubila do 190 vojnika; 

U zaporoškom pravcu za dan je odbijeno pet napada jurišnih grupa ukrajinske vojske u području mesta Verbovo; 

U hersonskom pravcu je likvidirano preko 25 ukrajinskih vojnika i haubica “msta-B“; 

U donjeckom pravcu ukrajinske snage su izgubile preko 215 vojnika. U području mesta Novodonjecko u DNR uništeno je poljsko skladište municije ukrajinskih jedinica; 

Ruski sistemi PVO presreli su četiri projektila “hajmars“ i 31 dron.

21:22

Uništen ukrajinski dron

Gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz rekao je da je sredstvima za radioelektronsku borbu uništen još jedan ukrajinski dron. Kako je dodao, delovi drona oštetili su zgradu železničke stanice u Brjansku a putnici su evakuisani.

21:21

Nova pomoć Ukrajini

Litvanija je isporučila Ukrajini četiri i po miliona patrona, saopštilo je Ministarstvo odbrane te zemlje. Kalibar nije naveden.

18:24

Ukrajina će se predati?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je izjavio da je njegovoj zemlji sve teže da obezbedi oružje. 

“Rat se usporava. Svi procesi postaju teži i usporeniji – od sankcija do isporuke oružja”, kazao je on na konferenciji u Kijevu, prenosi Rojters.

17:24

Povređeno 60 ljudi u napadu na Krivi Rog

U današnjem napadu ruskih trupa na Krivi Rog jedna osoba je poginula, a broj povređenih dostigao je 60, objavila je Državna služba za vanredne situacije na Telegram kanalu. 

Državna služba za vanredne situacije završila je uklanjanje ruševina.

16:59

Ruska PVO uništila dronove iznad Brjanska

Ruska PVO otkrila je i uništila iznad Brjanska tri ukrajinska drona, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Kako se navodi dve bespilotne letelice uništene su u vazduhu. 

Prethodno je gubernator Brjanske oblasti Aleksandar Bogomaz izjavio da je iznad te oblasti oborena jedna ukrajinska bespilotna letelica i da povređenih nema, prenosi Sputnjik.

16:26

Šojgu uručio medalje “Zlatna zvezda”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu uručio je medalje “Zlatna zvezda” trojici ruskih oficira koji su pokazali izuzetnu hrabrost i odvažnost tokom ispunjavanja zadataka u okviru specijalne operacije u Ukrajini. 

Jedinica u kojoj su služili izvela je u jednom od naseljenih mesta manevar i probila ukrajinsku odbranu iz pozadine i tako stvorili uslove da ukrajinske snage budu opkoljene i uništene. Protivnik se zbog toga povukao uz velike gubitke.

15:51

Danska isporučila tenkove Ukrajini

Danska je u prvoj seriji isporučila Ukrajini deset tenkova “leopard 1”, izjavilo je Ministarstvo odbrane ove zemlje.

15:36

Rusi prešli na preciznije artiljerijske udare

“Ukrajinske snage će morati da se suoče sa preciznijim i efikasnijim ruskim udarima”, navodi se u članku i napominje da su ruske snage počele da pridaju veći značaj preciznim udarima manjom količinom municije.

15:18

Oborena Ukrajinska bespilotna letelica

Ruska PVO oborila je ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad Belgorodske oblasti, saopštio je gubernator te oblasti Vjačeslav Gladkov. Nema povređenih, dodao je on.

14:56

U Zaporoškoj oblasti uništen drugi tenk „čelendžer“

Na liniji fronta u Zaporoškoj oblasti primećeno je oko sedam britanskih tenkova „čelendžer 2“, a na bojnom polju su do sada uništena dva, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora regiona Evgenije Balicki za televiziju „Rusija 24“.

14:27

Raste broj ranjenih u napadu na Krivi Rih

U ruskom raketnom napadu na Kivi Rih u centralnoj Ukrajini ubijen je jedan policajac i ranjeno najmanje 52, saopštili su zvaničnici za vanredne situacije, prenosi Asošiejted pres.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

thirteen − 11 =