Važan dan za Beograđane: Sto novih autobusa na gas do kraja nedelje na ulicama grada

Sto novih zglobnih autobusa s pogonom na komprimovani prirodni gas najkasnije do kraja nedelje biće pušteno u saobraćaj u glavnom gradu, najavio je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

On je na današnjem predstavljanju novih vozila u novobeogradskom pogonu GSP-a precizirao da će se autobusi naći na najfrekventnijim i najopterećenijim linijama – 17, 23, 31, 65, 88, prenosi Beoinfo.

“Zahvaljujući novim autobusima, najstarija vozila će biti povučena iz saobraćaja i tako će prosečna starost voznog parka biti sedam i po godina, što je u granicama evropskih standarda. Novi autobusi znatno će unaprediti kvalitet našeg javnog prevoza, a važno je i da nastavimo da obnavljamo vozni park, što svakako iziskuje znatna sredstva. Ovih sto vozila koštalo je oko 35 miliona evra”, rekao je Šapić.

Gradonačelnik je ocenio da je ovo važan dan za Beograđane jer su vozila ekološka i svakako će uticati na smanjenje zagađenja u gradu. Ovim pitanjem se trenutno intenzivno bave svi nadležni, naveo je Šapić, precizirajući da su najveći razlog periodičnog većeg zagađenja individualna ložišta, kojih prema procenama ima između 150 i 200 hiljada u Beogradu.

Gasifikacija, daljinski i alternativni načini grejanja, ali i dalja nabavka ekoloških vozila za sistem javnog prevoza svakako će dati pozitivne rezultate kao mere za smanjenje zagađenja u gradu, istakao je Šapić.

Gradonačelnik je naglasio i to da će se vozila puniti kao i sva ostala ovakvog tipa na gasnim stanicama „Kriogasa”, a da će izgradnja javno-privatne gasne stanice u pogonu GSP-a, koja je predviđena za kraj marta, mnogo značiti za sva buduća vozila s gasnim pogonom.

Nova vozila na gas su niskopodna i zglobna, s maksimalnim kapacitetom putničkog prostora od 150, odnosno 38 sedišta i 112 mesta za stajanje, uz prostor za kolica za bebe i invalidska kolica. Opremljena su sistemom za detekciju požara u motornom delu, imaju rampu za olakšan ulazak osoba sa invaliditetom, osvetljena su LED svetlima, a grejanje je, osim radijatora, pojačano kaloriferima i krovnim grejanjem. Autobusi su opremljeni savremenim rashladnim sistemima, kao i nadzornim kamerama, sistemom za brojanje putnika i vaj-faj internetom.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

19 − 5 =