Veliko interesovanje za besplatne preventivne preglede u „Kućici zdravlja” u Altini

U „Kućici zdravlja”, svojevrsnoj mobilnoj ambulanti koja je od danas stacionirana u zemunskom naselju Altina, građani će do nedelje, 17. septembra, u terminu od 8 do 15 časova moći besplatno i bez prethodnog zakazivanja da obave preventivne preglede.

Predsednik gradske opštine Zemun Gavrilo Kovačević pozvao je građane Altine i drugih zemunskih naselja da posete „Kućicu zdravlja” i na jednom mestu brzo i efikasno obave veliki broj specijalističkih pregleda, da popričaju sa timom lekara Doma zdravlja „Zemun”, dobiju savete u vezi sa očuvanjem zdravlja ili tokom lečenja.

– Naša saradnja sa Domom zdravlja „Zemun” je na visokom nivou. Ova akcija je još jedan vid zajedničke kampanje koju sprovodimo u cilju podizanja zdravstvene kulture. Apelujemo na građane da praktikuju odlaske na preventivne preglede, jer je to put kojim se bolesti otkrivaju u najranijoj fazi, i put izlečenja – rekao je predsednik Kovačević, naglasivši da je izabrana Altina kao veliko naselje, koje, nažalost, nema ambulantu.

Predsednik Kovačević je podsetio da je Gradska opština Zemun pokrenula inicijativu da se izgradi ambulanta u naselju Altina. 

– Započinje realizacija još jednog našeg projekta, a to je izgradnja novog objekta zdravstvene stanice u Batajnici. Ovaj objekat će imati veće kapacitete i više specijalističkih službi, što je neophodno, budući da se zemunska naselja šire i evidentan je priliv stanovništva – rekao je Kovačević i dodao da je primarna zdravstvena zaštita prva karika u lancu očuvanja zdravlja stanovništva.

Vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja „Zemun” dr Dražena Babić uverena je da će ova akcija uticati na podizanje svesti o važnosti preventivnih pregleda. 

– U svakodnevnom životu često čujemo poruku – zdravlje je najpreče, a moje kolege lekari uvek ističu da je prevencija u mnogim slučajevima siguran lek. Stoga mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što Dom zdravlja „Zemun”, uz podršku Gradske opštine Zemun, učestvuje u projektu „Kućica zdravlja” – rekla je direktorka dr Babić, te izrazila uverenje da će i u narednom periodu biti više ovakvih ili sličnih projekata.

Svi koji posete „Kućicu zdravlja”, bez uputa i bez zdravstvene knjižice, moći će da obave različite preglede. Svaki dan je posvećen različitom tipu pregleda. 

Tako je ponedeljak rezervisan za proveru vida, utorak za preventivni pregled osoba sa dijabetesom, a može se uraditi i ultrazvuk štitaste žlezde. Sreda je posvećena deci i mladima, uz psihološko savetovalište i opšti pregled, a četvrtak je rezervisan za sve koji imaju ili sumnjaju na kardiovaskularne probleme. Petak je dan za brigu o vitalnosti organizma i različitim vežbama – u zdravom telu, zdrav duh. Subota je namenjena ženama, a nedelja je dan za starije sugrađane.

U sklopu prvih mesec i po dana, koliko traje projekat koji za cilj ima podizanje svesti javnosti o važnosti rane prevencije i dijagnostike, obavljeno je više od 10 hiljada preventivnih pregleda.

„Kućica zdravlja” je otvorena za sve državljane Republike Srbije. Projekat je podržala inovativna biofarmaceutska kompanija „Astra Zeneka”.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

13 + one =