(VIDEO) IZRAELSKI AMBASADOR: Naša najveća greška je bila što smo verovali da Palestinci žele mir, kao i mi

N. E. Jahel Vilan ugostio je ekipu portala Srbija Danas u ambasadi Države Izrael u Beogradu i dao nam intervju.

U intervjuu ambasador Jahel Vilan je odgovorio na mnoga teška pitanja koja muče mnoge u Srbiji, ali i svetu. Njegova ekselencija je govorio o istorijskim prijateljskim odnosima Srba i Jevreja, o saradnji naše dve zemlje, o istoriji sukoba na Bliskom istoku, ali i o tzv. međunarodnim sudovima pa i o tome šta misli o događajima u Srebrenici, pa čak i o sportu i činjenici da su klubovi “Makabi” i “Hapoel” od svih gradova u Evropi izabrali baš Beograd da bude mesto gde će igrati “domaće” utakmice.

Odnosi između srpskog i jevrejskog naroda

– Nisam siguran sa koliko država u svetu naši odnosi svoju pravu osnovu imaju na prijateljstvu između naroda. Jer diplomatija je na mnogo načina u interesima, nekada političkim, nekada ekonomskim, sa Srbijom je drugačije – rekao je ambasador Vilan tokom intervjua.

Sebi sam postavio kao jedan glavnih zadataka da vidim kako da pretvorim ovo izvanredno prijateljstvo u neke konkretne interese za obe zemlje. U odnosima naše dve zemlje ovaj element prijateljstva među ljudima i između naše dve nacije je stvarno fantastičan i ja imam samo optimizam po pitanju tih odnosa u budućnosti. Mislim da trebamo da iskoristimo taj potencijal da unapredimo i pojačamo našu saradnju u ekonomiji, kulturi i politici, ali naše prijateljstvo je zaista važno i postoji mnogo godina. 

Njegova ekselencija je govorio i o tome kako judi ovde nemaju antisemitizam u “genima” i kako su Srbi tokom istorije pokazali prijateljstvo prema Jevrejima. Osvrnuo se i na zajedničku sudbinu Srba i Jevreja.

O napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra 2023.

Na pitanje o tome šta se desilo 7. oktobra 2023. kada je Hamas izvršio napad na Izrael i kako je došlo do toga ambasador je rekao:

– Ako želite da probate da razumete na dubljem nivou šta se desilo mislim da to polazi iz činjenice da mi želimo da živimo u miru i da smo na mnoge načine pokušavali da ubedimo sebe da i druga strana želi da živi u miru i da se na drugoj strani nalaze racionalni ljudi. Da će, ako im damo priliku da poboljšaju živote i standard, da rade u Izraelu i zarade pare i donesu nazad kući svojim porodicama to nekako minimalizirati ovu bolesnu ideologiju da je jedini cilj ubijanje Jevreja. To je bila greška.

O Srebrenici i međunarodnim “sudovima”

Ambasador je izneo i veoma interesantno viđenje o tome šta se zapravo dogodilo u Srebrenici i o međunarodnim “sudovima” koji su doneli određene presude vezane za taj slučaj, ali i kakakav je bio i jeste stav Države Izrael o svemu tome još od prvog dana. 

Srbija danas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 × 5 =