Više povređenih u sudarima nego prošle godine

Tokom prošle godine na prestoničkim ulicama nastradalo je 76 učesnika u saobraćaju, a među njima je najviše bilo vozača.

pixabay.com

Kako se navodi u izveštaju Sekretarijata za saobraćaj, u kome se analizira stanje bezbednosti saobraćaja u Beogradu, najviše nezgoda sa fatalnim posledicama po vozače i pešake tokom prošle godine bilo je u opštinama Čukarica, Lazarevac, Grocka i Mladenovac, prenose Novosti.

Ovi podaci navode se u izveštaju Sekretarijata za saobraćaj koji su odbornici usvojili na poslednjoj sednici skupštine. Tokom prošle godine primećeno je da je bilo više povređenih u odnosu na 2020. godinu.

“Uvođenje restriktivnih mera u oblasti tehničkog regulisanja saobraćaja dovelo je do značajnih rezultata i ukupan broj saobraćajnih nezgoda je smanjen. Međutim, iako je smrtnih ishoda bilo manje, bilo je više onih koji su zadobili teške telesne povrede, a nezgode s teškim telesnim povredama “prebacile” su se u one s lakšim”, naveli su u nadležnom Sekretarijatu.

Među nastradalim vozačima najviše je bilo onih koji su stariji od 65 godina, a među povređenima u dobi od 31 do 44 godine. Seniori su i najugroženiji kao pešaci.

Među smrtno stradalima bilo je skoro deset puta više muškaraca nego žena. Iako nijedno dete nije stradalo u zonama škola, nažalost, četvoro mališana poginulo je u nesrećama na teritoriji Beograda.

“Možemo reći da je bezbednost dece, naročito u zonama škola, na nivou najrazvijenijih evropskih gradova, pa čak i iznad tog nivoa, ako se ima u vidu da je dostignut u okruženju sa znatno lošijim stanjem infrastrukture, naročito u rubnim opštinama, ali i nižim stepenom poštovanja saobraćajnih propisa”, navodi se u izveštaju.

Tokom prošle godine nijedan vozač bicikla nije poginuo, što se dešava prvi put u poslednjih deset godina.

“Smanjen je i broj biciklista koji su zadobili teške i lakše telesne povrede. I ovde se nekoliko opština izdvaja, pa je najviše teško povređenih vozača bicikala bilo u Zemunu, na Čukarici, Paliluli i Novom Beogradu”, navodi se u izveštaju.

 

B92

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − two =