“Vozovi će biti BMV na prugama”; Uskoro kraj radova, važno povezivanje dva grada

Do kraja godine trebalo bi da budu završeni radovi na dve deonice pruge Beograd – Novi Sad, ukupne dužine 75 kilometara, a prvi voz krenuće u februaru 2022.

Ministar Tomislav Momirović navodi da je važno da se prugom povežu dva grada koja daju 60 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbije.

Pero Potrebić stanuje u Čortanovcima, a radi u Beogradu. Trenutno mu odlazak na posao liči na avanturu.

“Ustajanje u tri sata po ponoći. Mnogo puta većinom šest kilometara pešice do Banstola. Obećavali su nam da će uvesti neke autobuse kad je počela da se radi pruga, međutim, ništa”, priča Pero.

“Iz Beograda u Novi Sad na ručak, za pola sata i 1.000 dinara ili manje” VIDEO/FOTO

Sada se kraj radova na pruzi nazire. Od 120 objekata na trasi, dva najzahtevnija su pri kraju: tunel kod Čortanovaca dug 1,1 kilometar, i vijadukt ka Sremskim Karlovcima koji prati tok Dunava.

“Reč je o rešenju koje je jedinstveno i koje je bilo primereno teritoriji i samom tlu na kome se pruga gradi. Ovaj vijadukt je dugačak tri kilometra, najviši od ovih 59 pari stubova koliko postoji, najviši je na 28 metara”, navodi Nenad Stanisavljević iz “Infrastruktura železnice Srbije”.

Vojvodinom 200 na sat u vozu: Pogledajte novoizgrađeni tunel i vijadukt visok kao osmospratnica

Pruga je projektovana za brzine od 200 kilometara na sat, a resorni ministar najavljuje da će njome saobraćati vozovi proizvedeni u Švajcarskoj, prenosi RTS.

“Nisam znao kako da prenesem više ljudima o čemu se to radi, pa sam rekao, pokušao da im objasnim na način da je to kao BMV koji postoji na prugama. Fantastičan, prelep, brz, komforan. Verujte, ja bih samo kupio kartu da se vozim u tom vozu”, ističe ministar Tomislav Momirović.

“Prvi brzi Štadlerov voz stiže za pet meseci, ići će 200 na sat”

Ministar je podneo izveštaj o radu nadležnom skupštinskom odboru, čija je sednica održana u Čortanovcima. Radovi na pruzi bili su glavna tema.

Najavljeno je da će radovi na modernizaciji 108 kilometara od Novog Sada do Subotice i granice sa Mađarskom početi 1. septembra.

Izvor: B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 1 =