Vučić: “Čeka nas mnogo problema. Odakle ćemo mi naftu da dovezemo?”

Brisel — Predsednik Srbije je tokom obraćanja iz Brisela rekao da će se i Srbija suočiti sa mnogim problemima u trenutku kada je ceo svet u krizi.

Srbiju prema njegovim rečima čeka mnogo problema u trenutku kad će 25 odsto stanovnika na planeti ostati gladno zbog rata u Ukrajini.

“Mi ne mislimo da je moguće da zimi bude velika kriza, a ja vas pitam kako ćete da prehranite svet kada imate manje žita. Mnogo će biti problema. Kada je reč o nafti, problem je u tome što ne znamo kakve će sankcije biti uvedene u šestom paketu, posle kojeg dolazi i sedmi i osmi. Sad vas pitam kako ćemo mi to da uradimo? Kako ćemo da dopremimo naftu”, upitao je Vučić.

“Dobro, dovozićemo je tankerima, ali ko će da plati osiguranje? Odrekli smo se dela akcizi, i na sve to sada smo uspeli da za 5 odsto smanjimo cenu, ali teško nam je da to vratimo. A šta ćemo sa gasom od kojeg smo 100 posto zavisni? Šta ćemo sa industrijom i fabrikama? Imamo gomilu problema na dnevnom nivou, i voleo bih da razumemo da nam pozicija nije laka”, kazao je.

Na pitanje o energentima, Vučić je naveo da nisu ni započeti pregovori sa ruskom stranom o gasu, ali će biti gotovi za nekih 15 dana. Preko Krka i Mađarske je skuplja opcija transporta gasa, ali je ne isključuje ako je to potrebno.

“Spremni smo sa Hrvatskom da i po ovom i mnogim drugim pitanjima bliže sarađujemo. Nadam se da ćemo umeti da više razgovaramo u budućnosti, pa i o energetskim pitanjima”, rekao je predsednik Srbije.

Naglasio je i da smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi dve godine zaredom, ne računajući Irsku.

“U prvom kvartalu smo imali dodatnih 4,3 odsto rasta. Ali sada imamo velike probleme kao i svuda, od uvezene inflacije do svih drugih muka. Do kraja juna dolar će biti snažniji od evra”, zaključio je Vučić u večerašnjem obraćanju medijima u Briselu.

Istakao je da novac postaje sve skuplji, pa je situacija izuzetno teška. Naše je, kako je kazao, da nastavimo da vredno radimo.

B92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

three × 2 =