Vučić iz Brisela: “Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se medijima u Briselu nakon radne večere koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao Žozep Borelj.

“Apsolutno sam posvećen daljem radu u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Imali smo iskreno razumevanje po različitim pitanjima, pre svega sa predstavnicima Albanije i Severne Makedonije jer se mi ne nalazimo u lakoj poziciji. Situacija je za nas veoma složena i kompleksna, a sutra će biti još teža jer je gospođa Gervala potvrdila da će podneti zahtev za članstvo kako oni kažu Kosova”, rekao je on.

Sebe, kaže, predstavljaju kao velikog borca protiv ruskog fašizma i totalitarizma.

“Mi ćemo u narednih 36 sati zakazati sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost i reagovaćemo politički. Neće ići tako lako onima koji misle da mogu da nas ucenjuju i da vrše pritiske”, dodao je predsednik.

Vučić je rekao da situacija nije jednostavna, ali “da nemamo kud i moramo da donosimo racionalne odluke.

Dodao je da se nada da će uvesti Srbiju u mirnije vode, ali nemamo puno toga da uradimo, sem da se na međunarodnoj sceni borimo za dalje povlačenje priznanja tzv. Kosova.

Kada je reč o statusu Ukrajine kandidata po “kiparskom modelu”, Vučić kaže da kada Srbija donese odluke, one nešto znače.

“Ukrajinci su nam prijatelji, a kada je reč o principima, gde god pogledate u svetu shvatićete da principa nema i da se principa drži samo Srbija. Moramo da razumemo da je za nas važno da se držimo morala u donošenju odluka, a mi jedino možemo da se držimo javnog prava. Ako mislimo da ćemo zbog toga da pobedimo ili da od toga imamo koristi, ne, nećemo”, istakao je Vučić.

Na pitanje čemu da se nadamo, predsednik je naglasio da se nada razgovoru. U Srbiji, naveo je, imamo problem u smislu da teško razumemo da se nešto menja.

Dodao je i da je zadovoljan današnjim razgovorima, ali da nije srećan sveukupnom situacijom.

“Neću da vam pričam bajke i da vam kažem: “Hajmo na spavanje, biće sutra sve u redu”. Neću to da radim”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Srbija mora da živi i koliko god bude mogao da se bori za vitalne i nacionalne interese, to će i raditi.

“Nemam lične strahove, ja sam politički veteran, ovo mi je poslednji mandat kao predsedniku i moje je da uradim sve što mogu za svoju zemlju. Mene interesuju moj narod i moja zemlja”, rekao je predsednik.

Na pitanje o ulasku Srbije u EU i ubrzanju puta, Vučić kaže da je to naš strateški cilj, da ne može da govori u ime EU, a da nam je cilj dalji rad na ispunjavanju uslova.

“Što se EU tiče, to pitajte njih. Očekujem da će mnogo toga biti razjašnjeno sredinom juna, kako će to biti, nisam analitičar, pa ne mogu tek tako da izgovaram. Mi moramo da idemo u EU i nemamo gde drugo, ali naravno čuvajući svoje interese”, poručio je predsednik Srbije iz Brisela.

Podsetimo, u zgradi Evropske službe za spoljne poslove u Briseluorganizovana je radna večera koju je za lidere sa Zapadnog Balkana organizovao šef diplomatije EU Žozep Borelj.

Na njoj je učestvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U Briselu napominju da je u pitanju neformalna radna večera koju šefovi diplomatija EU već tradicionalno organizuju za lidere sa Zapadnog Balkana kako bi se procenila situacija i saradnja u regionu, angažman EU sa regionom i evrointegracioni put Zapadnog Balkana.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu naglašavaju da će ovoga puta ipak rat u Ukrajini biti u fokusu razgovora Borelja sa partnerima iz regiona. Predviđeno je da se razgovara o uticaju ”ničim izazvane ruske agresije na Ukrajinu” na bezbednosnu i ekonomsku situaciju u regionu ukljucujući i pitanja snabdevanja energentima i hranom, a domaćin je na dnevni red sastanka stavio i pitanje ”bolje koordinacije i zajedničkog odgovora” EU i Zapadnog Balkana na ”rusku agresiju”.

Na večeri u Briselu su, pored predsednika Srbije, predsednik Crne Gore Milo Djukanović i premijeri Albanije i Severene Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovačevski.

BiH je predstavljao srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a privremne institucuje u Prištini ministarka spoljnih poslova Donika Gervala.

Ranije danas se predsednik Srbije već obratio medijima i tada prokomentarisao najnoviji potez Prištine. Prema navodima medija, on će sazvati i sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost nakon loših vesti iz Brisela za našu zemlju.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

nineteen + five =