VUČIĆ NAKON SASTANKA SA ALBANSKIM LOBISTOM: Situacija na severu KiM sve teža!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se javnosti povodom situacije na Kosovu i Metohiji i svakodnevnih pritisaka na Srbe.

printscreen
printscreen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa članom Predstavničkog doma kongresa SAD Eliotom Engelom, sa kojim je, kako kaže, razgovarao o njihovim različitim pozicijama po pitanju odnosa koje imaju i jedan i drugi sa Kosovom i Metohijom.

Vučić je rekao da je Engel jedan od najznačajnijih protagonista nezavisnosti Kosova, ali da su razgovarali o tome koliko je važno da Beograd i Priština nastave dijalog, i istakao da se nada da će njegove poruke u Prištini ubrzati nastavljanje dijaloga.

– Naše pozicije su različite po pitanju našeg odnosa po pitanju KiM. On je jedan od najznačajnijih zagovornika nezavisnosti Kosova. Imali smo konkretan razgovor i pričali o tome koliko je važno da nastavimo dijalog. Nadam se da će njegove poruke Prištini doprineti ubrzanom nastavku dijaloga. Razgovarali smo i o slučaju braće Bitići, o NATO agresiji svako iz svog ugla ali na civilizovan i pristojan način. Engel je rekao da to što je veliki prijatelj Albanaca ne znači da ne može da bude prijatelj Srba – rekao je Vučić.

Vučić je naveo da se obraća zbog kampanje koja se vodi u domaćim i inostranim medijima, a tiče se situacije na severu naše pokrajine KiM.

– Situacija na severu KiM je sve teža i kako se to karakteriše, veoma složena i kompleksna. Teškoće sa snabdevanjem Srba su počele odmah sa uvođenjem taksi na robu iz centralne Srbije, jer razumljivo je da transport zbog taksi je morao da bude prebačen na alternativne puteve. Kada vam neko uvede takse, on vam ukida trgovinu – kaže Vučić.

Vučić se osvrnuo na akciju kosovskih vlasti u kojoj su kamione sa robom poslali na sever Kosova.

– Nisu juče prodali ništa, ni kilo soli. Niko nije hteo da im kupi ništa, jer Srbi su time dokazali da neće njihove proizvode, neće da piju vaše mleko, hoće da piju svoje mleko. Situacija u Kliničko-bolničkom centru je posebno teška i ozbiljna, po rečima predsednika, zbog deficita osnovnih medikamenata i retkog snabdevanja hranom – rekao je Vučić.

Vučić se prethodno sastao sa Eliotom Engelom, članom Predstavničkog doma kongresa SAD.

Kongresmen Engel je jedan od najaktivnijih i “najtvrđih” albanskih lobista u Vašingtonu.

Vučić i Engel već su se susreli, u februaru ove godine, tokom 55. Minhenske konferencije o bezbednosti, kada se predsednik Srbije sastao sa delegacijom američkog Kongresa, u kojoj je, kako su mediji preneli, bio i Engel, kao predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD.

U fokusu tog susreta bio je slučaj braće Bitići.

Kosovo i Metohija, a time i Srbija, je, međutim, tema na kojoj se Engel neprestano, sad već više decenija, aktivno angažuje.

Izvor: SrbijaDanas

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

eighteen − 1 =