Vučić o nedolasku Lavrova: “Koga vi zavitlavate?!”; “Ja imam veoma loš osećaj”

Beograd — Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti zbog otkazane posete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Beogradu.

O detaljima otkazivanja posete, Vučić govorio je u ponedeljak uveče u Dnevniku RTS-a.

“Moram da kažem da nisam iznenađen”, rekao je na početku Vučić.

“Rekao sam da očekujem komplikacije… Kod nas postoji skepsa šta god da izgovorim, nije to bilo preveliko iznenađenje. Mi smo iz dana u dan pratili kako to ide, promene rute”, rekao je.

“Naravno da morate da izrazite nezadovoljstvo. Najpre sveukupnom atmosferom koja je napravljena u Evropi i svetu zbog dolaska Lavrova, takvu vrstu histerije kojoj je bila izložena mala Srbija ja dugo, dugo nisam video. Ne možete da verujete koliko je pritisaka bilo na Srbiju zbog te posete”, rekao je.

“Ne mislim da je to moja lična hrabrost, već razuman i umirujući put u Evropi u kojoj danas nije lako čuti glas razuma i dijaloga, nije to pitanje sticanja ili gubljenja političkih poena”, kazao je.

“Ja ne razumem, pogledajte sve iz okruženja, njihove medije i političare… Nama je u Srbiju stiglo više medija nego ne znam kada, čekajući da napadnu i ocrne Srbiju. A šta je to Srbija loše uradila? Kome smo nešto loše uradili ili je samo naše nepristajanje da budemo deo čopora izaziva nečiju glavobolju? Mogli ste da gledate tu histeriju, to je pokazalo šta oni žele. Oni vide da Rusiji ne mogu ništa i baš ih briga, onda hajde da se iživljavamo na malenoj Srbiji, od Karla Bilta do Hrvatske”, rekao je Vučić.

“Ako pogledate taj rečnik u kom se neko ne odnosi kao prema komšiji i prijatelju… Da želim da se ponašam kao oni rekao bih – žao mi vas je, nisam naročito fasciniran njihovim pretnjama i naredbodavnim tonom. Više bih voleo da neko želi da razgovara sa nama. Mi smo osudili upad u Ukrajinu, ali Rusija je tradicionalni prijatelj Rusije”, rekao je.

“Kako ćete Srbima da kažete da Rusija više ne može da bude naš prijatelj”, upitao je.

“Mi imamo da razgovaramo o mnogo čemu. Hteo sam da pitam Lavrova kad možemo da dobijemo protivpožarni helikopter da brže gasimo požare u celom regionu”, rekao je.

“A da pitam – kako je to Vučić veći zlikovac? Hoćete li to da kažete sutra Turskoj jer Lavrov ide u Ankaru? Hoćete da je izbacite iz NATO-a? Izgleda da možete da budete takvi samo prema maloj Srbiji”, rekao je Vučić.

On je konstatovao da je nekim liderima zemalja EU dozvoljeno da idu kod Putina u Moskvu.

“AP mrtav ‘ladan slaže da je Vučić pogazio sve sankcije. Recite mi koje i čije? Kažu da ne koriste ruski gas, a kako? Puste ga da ode do Nemačke pa ga onda koriste odatle, onda taj isti gas koriste, ali kažu da više to nije ruski gas. Koga vi zaviltavate”, upitao je.

Vučić: Mi smo de fakto uveli vanredno stanje

“Srbija mora da požuri na svom evropskom putu zato što je to najbolje za Srbiju. Da li je to najlepše – ne mora da bude, ali je najbolje za našu decu. Moramo da gledamo šta ćemo do decembra da uradimo jer mi ćemo biti sasvim sigurno jedini koji ništa neće napredovati u junu i razmišljam da li i da idem na taj samit Zapadnog Balkana… Ali moramo da radimo mnogo da u decembru dobijemo mnogo toga, ono što je važnije – Amerika uvodi vanredno stanje zbog struje, u Švajcarskoj je de fakto vanredno stanje”, kaže predsednik Srbije.

O susretu sa Šolcom

“Tih nekoliko sati biće od velikog značaja za nas. Nemačka je za naš najvažniji partner, najveći investitor. Hvala kancelaru Šolcu. On je bio korektan i oni su rekli da čak i ako Lavrov dođe, on doći”, rekao je.

Vučić je rekao da mu je rečeno da Šolc uvek vidi rešenje u razgovorima i da će sigurno doći.

“Neću to zaboraviti. On će doći sa teškim porukama za nas, porukama koje se nama neće dopasti, ali ja želim da razgovaram sa nekim ko hoće da vas čuje. Ako ne mislite kao mi bar nam recite da razumete našu poziciju”, istakao je Vučić.

“Ja imam veoma loš osećaj za prilike u svetu, ali naše je da se borimo i sačuvamo našu zemlju i da živimo koliko je to moguće normalno, ne samo da preživimo”, zaključio je.

Podsetimo, poseta Lavrova Beogradu otkazana je nakon što su Severna Makedonija, Crne Gora i Bugarska onemogućile prelet aviona šefa ruske diplomatije.

Tim povodom, Sergej Lavrov održao je konferenciju na kojoj je govorio o razlozima za otkazivanje posete.

Vučić je pre dva dana, govoreći o poseti Sergeja Lavrova Srbiji, rekao da je ona planirana, da je ustanovljeno kako bi trebalo da izgleda, ali je naglasio da oko te posete ima nekih “drugih problema”, te da će u roku od dva dana obavestiti javnost o tome.

b92

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

4 + twelve =